Vándor, ha szomjazni látod a rózsát, adj inni nekik!

A Rózsakunyhó Alkotóműhely megálmodói, létrehozói – Halmos Monika, gasztro rovatunk prémium szerzője és fotós társa, Vass András – a tavasz első napján két Árpád-házi Szent Erzsébet rózsatövet ültetett a kunyhó elé, Fekete István emléke iránti tiszteletből.

A Rózsakunyhó Alkotóműhely nem véletlenül kapta a Börzsöny erdejében található kis vadászházról az elnevezést. Szerteágazó alkotó tevékenységükből sugárzik a virágok szeretete, a természet tisztelete és anyanyelvünk ápolása. Számos megjelent könyvük után most többek közt egy új könyvükön dolgoznak, amely a karácsonyi szezonra kerül az olvasókhoz, az erdő kincseinek ízeit, változatos felhasználásukat bemutatva.

A Kóspallagra vezető út mellett álló kis vadászkunyhóban sokat időzött Fekete István és Kittenberger Kálmán, vadászataik idején. Sok művük is itt született. Fekete István novelláiban, regényeiben természetleírásai varázslatos szépségűek. Megszemélyesíti az évszakokat, a szelet, a folyót, az erdőt. Elbűvölő a szókincs használata, egyéni stílusa, látásmódja, ami magával ragad. Tanulni emberséget, élvezni a magyar nyelvet, megismerni a természetet, a helyet meglelni a magyar hazában, mindezt a lelki gazdagodást átélhetjük Fekete István műveit olvasva. A mai mindenre képes világban egyfajta menedékként is szolgál.

A Rózsakunyhót 2001-ben az Ipoly Erdő felújította. E ház elé került most a két rózsatő, amit egy tavaszköszöntő piknikkel ünnepeltek a természet és az irodalom barátai.

 

IMG_6194-adj inni nekik

IMG_6201

„Az idő múlhat, a szépség és a jóság, a szeretet és az igazság nem múlik el az évszázadokkal, nem múlik el az emberekkel, hanem örökös, mint a testetlen valóság, s ezekből annyit kap mindenki, amennyit megérdemel.”

Fekete István

 

 


Hasonló cikkek