Várgesztes: Száz felett az elültetett fák száma

Első alkalommal tavaly ragadtak ásót több mint másfélszázan Várgesztesen, hogy csatlakozzanak a Várgesztesért Közalapítvány Kuratóriumának elnöke, Kluber János által megálmodott fásítási programhoz.

Az akciót idén is folytatták, vasárnap 53 fának alakítottak ki új gödröket a falu központjában, így a két év alatt összesen 110 fát ültettek el a gesztesiek.

Fogadj örökbe egy fát! – a Várgesztesért Közalapítvány Kuratóriumának felhívására 2015-ben 57, idén 53 család jelentkezett. Többen kérdezték tőlem, hogy mire jó ez? Azt gondolom, vannak, akik igazán környezettudatosak, s vannak, akik az őseik előtt tisztelegnek így. De ha körbenézünk és látjuk a gyermekeink arcát, akkor nem is kell tovább magyarázni a választ – hangzott el vasárnap kora délután Kluber János elnöktől a várgesztesi Faluház előtt, ahol idén nagyjából 140-en várakoztak vödrökkel, ásókkal felszerelkezve, hogy a sorsolást követően elinduljanak elültetni azt a fát, amely a remények szerint szépen gyökeret ereszt, s az előtáblája hirdeti az örökbefogadó személy, család nevét.

A megjelenteket Rising Károlyné polgármester is köszöntötte, s külön köszönetét fejezte ki, amiért a szombati, községi „nagytakarítás” után egy nappal ismét ilyen szép számban öltöttek munkásruhát, hogy közösen szépítsék tovább a falut.

Az elültetésre váró fákat idén is az önkormányzat vásárolta, a csemetékre és a műtrágyára összességében 300 ezer forintot fordított. A növényeket, ugyanúgy, mint tavaly, Hartdégen Mátyás nyugalmazott erdész válogatta ki a jó gazda gondosságával, minden területre a célnak megfelelőt. Így került a Templom köré jegenyefenyősor, a Faluház déli oldalánál a kerítéshez ezüstfenyők a szélvédelem érdekében, valamint a Polgármesteri Hivatal köré énekesmadarak által is kedvelt magas díszértékű fák. A nyugalmazott erdész, aki hivatása gyakorlása során több millió fát ültetett el, az örökbefogadókat szakszerű tanácsokkal látta el a munkálatok megkezdése előtt annak érdekében, hogy a csemeték valóban megerősödjenek, s hirdessék évtizedekig, hogy a várgesztesiek környezettudatosak, tisztelik őseiket, s gondolnak gyermekeikre.

 

Nyitókép: Illusztráció


Hasonló cikkek