Várhatóan kisebb lesz a tervezettnél a cseh költségvetés hiánya

Várhatóan kisebb lesz a tervezettnél a cseh költségvetés idei hiánya. Andrej Babis pénzügyminiszter csütörtöki közlése szerint 90 milliárd korona körüli költségvetési hiányra lehet számítani, míg a jóváhagyott hiány 112 milliárd korona.

“Eddig 25 milliárd koronával több adót sikerült az idén beszednünk, mint az előző évben. A költségvetés pillanatnyi hiánya mintegy 7,5 milliárd korona. Az egész évi hiány tehát alacsonyabb lesz a tervezettnél, és 90 milliárd korona körül alakulhat” – mondta Babis újságíróknak azt követően, hogy a témáról Bohuslav Sobotka miniszterelnökkel tárgyalt Prágában.

“A becslés reálisnak tűnik, sőt a hiány kisebb is lehet” – reagált a miniszter közlésére David Marek, a Deloitte társaság fő gazdasági elemzője. Marek rámutatott: a 112 milliárdos költségvetési hiányt a GDP 1,3 százalékos növekedésére tervezték. Jelenleg maga a pénzügyi tárca is azzal számol, hogy a növekedés 2,7 százalékos lesz. “Ha a gazdasági növekedés meghaladná a 3 százalékot, a költségvetési hiány 80 százalék körül alakulhatna” – vélekedett az elemző.

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban Babis elmondta, hogy a kormány 100 milliárd koronás hiánnyal számol.
A miniszterelnök azt állította, hogy 2016-tól kezdve csökkenhetnek az adóterhek Csehországban. Konkrétan az élelmiszerek áfájának csökkentését nevezte reálisnak.

A cseh költségvetés tavaly 81,3 milliárd koronás hiánnyal zárta az évet. Ugyanakkor a tervezett hiány 100 milliárd korona volt.


Hasonló cikkek