Várhatóan szigorítják a cseh-szlovák határ ellenőrzését

Az egységes V4 tagállamokban is tovább szigorodnak az ellenőrzések, a meghozott óvintézkedések batartásának biztosítására. Martin Klus külügyi államtitkár a világjárvánnyal összefüggésben kilátásba helyezte, hogy szigorítani fogják a határellenőrzést a cseh-szlovák határon. Hozzátette: rövid időn belül bevezethetik a tesztelést is ezen a határszakaszon. A szerdai találkozón részt vett a közlekedési, oktatási, bel- és külügyminisztérium, valamint a tiszti főorvosi hivatal egy-egy képviselője is.

A cseh-szlovák határon a határrezsim szigorítását a határ- és idegenrendészet javasolta tekintettel a rossz járványügyi helyzetre. A szakmai csoport több alternatívát is javasolt, ezeket Igor Matovič (OĽANO) kormányfő és Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter elé terjesztik.

“Azt tapasztaljuk, hogy a közvélemény a határrezsim módosítását igényli. Mivel Szlovákiában kijárási korlátozás van érvényben, egyeseknek nem tetszik, hogy a határrezsim ilyen nyitott” – jegyezte meg az államtitkár.

A találkozón az is szóba került, hogy mi legyen az ún. zöld országokkal, például Lengyelországgal és Magyarországgal közös határainkkal. Klus nem gondolja, hogy időszerű lenne a határok lezárása.

Az államtitkár arra buzdította a Szlovákiában élő külföldieket és a szomszédos államokból érkezőket, hogy vegyenek részt a hétvégi tömeges koronavírus-tesztelésen, és látogassák meg a legközelebbi mintavételi helyet.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek