Városi rókák és szeretetéhes nők – Durica Katarina bemutatta új regényét

Prostitúció, nők elleni erőszak, bosszúpornó, brüsszeli eurokraták zárt világa és az őket kiszolgáló személyzet – ezek a kulcsgondolatok lengik át a népszerű felvidéki írónő, Durica Katarina legújabb könyvét, a napokban piacra dobott Városi rókákat. A regényt Budapest legnépszerűbb irodalmi műhelyében, Juhász Anna Irodalmi Szalonjában mutatták be online formában.

Durica Katarina a Rendes lányok csendben sírnak című sikerkönyvében bolygatott maffiatéma után újra darázsfészekben nyúlkál. A napokban kiadott Városi rókák című regényében ismét e kívülről láthatatlan világba vezeti be az olvasót, a hatalom, a kiszolgáltatott nők, a kompromisszumok és a lázadások világába. A szerző új regénye izgalmas krimi, felkavaróan őszinte vallomások sora, 3 nő harcának és útkeresésének felemelő története.

A Városi rókák témáját és Durica Katarina őszinte írói stílusát tekintve ugyanakkora sikerre számíthat, mint a Rendes lányok csendben sírnak.

A szerzővel Juhász Anna, irodalomkritikus, elemző beszélgetett, a regényből a felvidéki származású színművész, Borbély Alexandra olvasott fel részleteket.

A szerző elmondta, mára már sikerült egyfajta páncélt növesztenie, otthon már le tudja vetkőzni magáról mások sorstragédiáit, a családdal pedig kendőzetlenül lehet beszélgetni kényes témákról is. A jelenleg Belgiumban élő Katarina mosolyogva mondta el, hogy a brüsszeli magyar közösség majdnem ugyanúgy működik, mint bármelyik felvidéki kisvárosé, így Belgium fővárosában is akad témája és interjúalanya bőven.

A regény kulcsgondolata és a 3 nőt összefogó érzés a kiszolgáltatottság és a sodródás. Életük nagy kérdéseiben nem ők döntenek, valaki, vagy valami felsőbb hatalom irányítja őket.

Katka Brüsszelben kezdte el az emberkereskedelemmel kapcsolatos kutatásait. “Senki nem képzelheti azt, hogy egy nő valóban önszántából lesz prostituált – súlyos kérdések ezek a mai társadalomban, szembesülni azzal, mennyiféle erőszak van a világban. Mindenki választ olyan csatornát, ahol ez ellen küzd. Én azt a formát választottam, hogy nyitva tartom a szemem és írok róla. A történetmesélésben hiszek. Mindenkinek van egy batyu a hátán, és olyan könnyű ítélkezni, pálcát törni a másik felett. Itt az volt a mozgatórugó, hogy a pornó és a prostitúció is elfogadottá vált. Tele vagyunk mítoszokkal, nagy hazugságokkal, és ezt akartam az emberek arcába tolni, hogy nézd meg: a testét kínáló lányt nem lekurvázni kell, hanem segíteni rajta, vagy legalább nem megalázni.”

Forrás: ma7.sk

Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek