Várva várt felújítás kezdődik Salgótarjánban

Elkezdődik a vásárcsarnok és piac felújítása Salgótarjánban, a decemberig tartó fejlesztésekre mintegy 900 millió forintot fordítanak – tájékoztatta a városháza csütörtökön az MTI-t.

 A megyei jogú város önkormányzata 899,9 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a beruházásra a Széchenyi 2020 programban – írták a közleményben.

Megtörténik a vásárcsarnok épületének komplex energetikai felújítása, miután az elmúlt évtizedekben csak kisebb állagmegóvó munkálatok voltak. Megerősítik a vasbeton pilléreket, kijavítják, megerősítik a tető tartószerkezetét, és kicserélik a héjazatot. Elvégzik a nyílászárók teljes cseréjét, szigetelik a falazat tartószerkezetét, mindezek révén jelentős energia megtakarítás következhet be az üzemeltetés során – tették hozzá. Parkosított zöldfelületet is kialakítanak a piacudvaron.

Ismertették, a munkákra azért van szükség, mert a vásárcsarnok 1977-ben megnyitott épületének hőtechnikai jellemzői rosszak, az épület falazat váza nem szigetelt, üvegezése egyrétegű, és jelentős a hőátbocsátása. A tető acélszerkezete korrodált, a héjazat vízelvezető képessége, illetve az esővíz elvezetés az épületen belül nem megoldott, a korszerűtlen tetőszerkezet miatt több helyen beázik.

Az épület energetikai hálózata pedig a jelenlegi csekély igénybevétel mellett sem tudja biztosítani a mai elvárásoknak megfelelő, biztonságos üzemeltetést. Mindezeken felül a csarnoképület padozatának állaga rossz, burkolata hiányos. A felújított épületbe új bérlőket is várnak, szélesítve ezzel a kereskedelmi palettát. A beruházások az önkormányzati tulajdonú épületet érintik, a csarnoképületben külön albetéteken magántulajdonban lévő árusítóhelyiségeket nem – tették hozzá.

Kiemelt fotó: facebook.com/stpiac

Hazai Tükör | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook


Lakatos Kati

Hírek szóban és írásban Nógyrád megyéből a PannonHírnök HazaiTükör rovatában. Küldetésem Gárdonyi után szabadon, Lámpás. A felnövő nemzedékek oktatása.

Hasonló cikkek