Ez történt vasárnap az orosz-ukrán háborúban

Vasárnap sem pihentek a háborús felek, de a harcok mellett a kommunikációs csata is folytatódott.

Szombat után vasárnap is meghiúsult a lakosok kimenekítése az ostrom alatt lévő dél-ukrajnai Mariupolból, az ukránok szerint az orosz erők tüzérségi támadása miatt.

Putyin a francia elnöknek kiemelte, az ukrajnai orosz támadás leállítása csak abban az esetben lehetséges, ha Kijev felhagy a katonai műveletekkel és teljesíti Moszkva követeléseit.

Az orosz elnök török kollégájával is egyeztetett, aki felszólította Putyint, hogy “azonnal hirdessen ki egy általános tűzszünetet” Ukrajnában.

A Mastercard és a Visa kivonulása miatt több orosz bank bejelentette, hogy hamarosan megkezdi a kínai UnionPay kártyaüzemeltető rendszerét használó kártyakibocsátást.

Putyin kijelentette, az oroszoknak nem áll szándékukban megtámadni atomerőműveket Ukrajnában.

Biológiai fegyver fejlesztésével vádolta meg Ukrajnát vasárnap Igor Konsenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Az Ukrajnával határos országoknak a bejelentettnél határozottan nagyobb uniós támogatásra van szükségük a menekültáradat kezelésére a lengyelek szerint.

Ukrán mérnökök az orosz erők által megrongált kelet-ukrajnai gázvezeték helyreállításán dolgoztak, ami miatt leállt a Délkelet-Ukrajna egyes részébe irányuló gázszállítás.

Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta Oroszország besorolását vasárnap a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő.

Az orosz agresszió kezdete óta már százezren léptek be az ukrán területvédelmi egységekbe.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR/AP

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek