Vasárnap kezdődik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Lukács bérlete

Mozart, Hindemith és Bizet művei szólalnak meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Lukács bérletének nyitókoncertjén Somos Csaba vezényletével vasárnap a Pesti Vigadóban.

A hangversenyen Mozart A-dúr szimfóniája, Hindemith Versenymű fafúvós hangszerekre, hárfára és zenekarra című műve, valamint Bizet C-dúr szimfóniája hangzik el. A koncert szólistái a zenekar tagjai, Kovács Imre fuvolán, Horváth Béla oboán, Szatmári Zsolt klarinéton, Bokor Pál fagotton, Sipkay Deborah hárfán, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.
Mozart tizennyolc esztendős korában komponálta négytételes művét, az A-dúr szimfóniát. Igazi profi kompozíció, friss, eleven szélső tételekkel, mély szenvedélyeket nem korbácsoló lassúval, elegáns menüettel.
Georges Bizet mindössze tizenhét tavaszt látott, amikor belekezdett az ugyancsak négytételes C-dúr szimfóniába. Neki ez volt az első komoly kísérlete a műfajban. Érdekes módon a francia fiatalember művének első tétele Mozart zenéjére emlékeztet, a második már inkább Berliozt juttatja eszünkbe, dallama romantikusan szárnyal, ahogy 1855 körül illik.
Paul Hindemith fafúvós hangszerekre, hárfára és zenekarra írt három tételes műve 1949-ben, a Columbia Egyetem felkérésére készült. Míg a fafúvósok – fuvola, oboa, klarinét és fagott –  és a hárfa szólistaként lépnek előtérbe, a rezek – két kürt, két trombita és egy harsona – a zenekarban foglalnak helyet. A derűs hangvételű műben mindvégig érvényesül a Hindemithre oly jellemző írásmód, az egymásra felelő, egymást ellenpontozó szólamok hálózata.


Hasonló cikkek