Véget ér a jó világ a migránsoknak Ausztriában

Az osztrák kormány hétfőn új bevándorlásellenes törvényeket jelentett be. Ezek az új, szigorított törvények többek között lehetővé tennék a hatóságok számára, hogy bírósági határozat nélkül vegyenek őrizetbe bevándorlókat.

Ezt váltaná fel a megelőző jellegű “biztonsági őrizet”. Ha egy migránssal kapcsolatosan felmerül a gyanú, hogy valamilyen bűncselekményt követ el, vagy veszélyt jelent a közbiztonságra, akkor a hatóság emberei közbeléphetnek.

Elengedhetetlen a törvények szigorítása, mert az állampolgárok nem értik és nem is fogadják el, hogy az állam a jogszabályi korlátok miatt nem tudja őket megvédeni az erőszakos bűnözőktől” – mondta Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár a közmédiának adott interjújában. Elmondta azt is: az Európai Uniót is felelősség terheli a kialakult helyzetért. Úgy vélte, fontos az idei európai parlamenti választás, mert Európa esélyt kap, hogy letérhessen arról a tévútról, amelyre vezetői az elmúlt években ráterelték.

A törvényekkel kapcsolatban megszólalt a belügyminiszter, Herbert Kickl, aki szintén a bevándorlásellenes FPÖ politikusa. Mint mondta, azért szükséges a megelőző jellegű őrizetbe vétel, hogy kiszűrjék az olyanokat, akik “elméjükben már magukra erősítették a robbanómellényt.”

Kickl egyébként hangsúlyozta, hogy nem Ausztria lenne az első uniós tagállam, amely ilyen szigorításokat eszközölne: Írországban, Belgiumban, Hollandiában és Magyarországon is hasonló törvények vannak hatályban.

A törvénymódosítás azért került napirendre, mert februárban halálra késelt egy török migráns egy állami hivatalnokot – úgy, hogy a bevándorlót 2009-ben már kitoloncolásra ítélték korábbi bűncselekményei miatt.

Kickl szerint azonban a szigorításoknak ezen túlmenően is van egy üzenete: hogy elbátortalanítsák a migránsokat attól, hogy Ausztriában kérjenek menekültstátuszt.

Fontos, hogy világos üzenetet küldjünk” – szögezte le.

Ennek fényében a befogadó központokat is átnevezik, március elsejétől indulási központok lesznek már csak Ausztriában.

Végezetül pedig: minden egyes bevándorlóval aláíratják, hogy tartja magát az új szabályokhoz, aminek része az is, hogy este 22 óra és reggel 6 óra között csak a számára kijelölt helyen tartózkodhat. Aki nem írja alá, átszállítják az ország sokkal ingerszegényebb vidékére, ahol semmi sem ösztönözné az éjszakai kijárásra – tette világossá a belügyminiszter.

Forrás: 888.hu


Hasonló cikkek