Orosz-ukrán egyeztetés Isztambulban

Radikálisan csökkenteni fogja a katonai aktivitást Kijev és Csernyihiv környékén az orosz hadsereg – közölte a védelmi miniszterhelyettes, miután az orosz és az ukrán küldöttség három órán át tárgyalt Isztambulban. Hozzátette: ezzel a lépéssel a kölcsönös bizalom növelése és idővel egy megállapodás aláírásának az elérése a céljuk.

A törökországi béketárgyalásokon a Vlagyimir Putyinhoz közelálló milliárdos, a március elején állítólag megmérgezett, de már felépült Roman Abramovics is részt vesz, aki közvetítő szerepet vállalt magára.

A megbeszélések házigazdája, a török elnök arról beszélt kedden, hogy mindenkinek érdekében áll egy mielőbbi tűzszünet megkötése.

Egyelőre azonban a háború folytatódik – kedd reggel rakétatalálat ért egy középületet a dél-ukrajnai Mikolajivban. Legalább heten meghaltak és számos sebesült van. Az ukrán elnök a dán parlamentnek küldött videóüzenetében arról beszélt, hogy a városban nem találhatóak katonai célpontok, és az orosz hadsereg ismét szándékosan civileket támadott meg.

Moszkva szerint hadseregük megsemmisített egy üzemanyagtározót és számos ukrán drónt is lelőttek. A bombázások pedig annak ellenére folytatódnak, hogy néhány napja Oroszország bejelentette: inkább Donyeck és Luhanszk úgymond felszabadítására koncentrál.

Kijev környékén az orosz hadműveletek megtorpantak, hétfőn pedig az ukrán hadsereg visszafoglalta az ország északkeleti részén fekvő Trosztyanecet az orosz hadseregtől.

Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter március 10-én már találkozott a dél-törökországi Antalyában, de a tárgyaláson akkor nem születtek konkrét eredmények. A delegációk a háború kezdeti szakaszában a fehéroroszországi Belovezsszkaja Puscsa nemzeti parkban találkoztak, majd azóta több egyeztetést tartottak videokonferencia formájában is.

Irina Verescsuk ukrán kormányfőhelyettes bejelentette, hogy kedden három humanitárius folyosón keresztül készülnek a civil lakosokat kimenekíteni ostromlott településekről. Elmondta: az egyik biztonságos folyosót a dél-ukrajnai Mariupolban próbálják meg kialakítani. A város polgármestere korábban azt mondta, 160 ezer civil rekedt mindenféle energiaszolgáltatás nélkül az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosban, ahol humanitárius katasztrófa fenyeget.

A Kreml nem utasítja el egy Putyin-Zelenszkij-találkozó lehetőségét!

Amint a két külügyminiszter kezdeményezi a békeszerződést. Mihajlo Podoljak az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, az ukrán küldöttség tagja, szintén újságírók előtt Isztambulban kijelentette, hogy Kijev számára továbbra is kulcsfontosságúak az Ukrajna biztonságát szavatoló nemzetközi garanciák. Az ukrán tárgyalók szerint Kijev a tárgyalási fordulón javasolta, hogy biztonsági garanciákért cserében a semleges státusz mellett dönt, azaz nem csatlakozik katonai szövetségekhez és nem fogad be külföldi katonai támaszpontokat.   Az ukrán javaslat értelmében az ország semleges maradna, de a biztonságát harmadik országok csoportjának kellene garantálnia. E csoportba sorolta az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Franciaországot, Törökországot, Kínát és Lengyelországot.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon

Nyitókép: Illusztráció/szeged.hu

Forrás: euronews, MTI, mandiner


Hasonló cikkek