Végzős egyetemista Händel-átirata a pécsi Kodály Központ műsorán

Hábetler András, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara (PTE-MK) végzős operaszakos hallgatójának humorral átitatott Händel-átirata kerül műsorra a pécsi Kodály Központban május 3-án – tájékoztatta az esten közreműködő Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) az MTI-t.

Az együttes közleménye felidézte, hogy a PFZ tehetségtámogató programjának keretében lassan egy évtizede koprodukcióban mutatják be a PTE-MK operaszakos hallgatóinak diploma-előadását. Ezek különlegességének nevezték, hogy a végzős diákok hangfajára szabva, a korosztály érdeklődéséhez és a kor igényeihez igazítva módosítják a műveket.

Idén Hábetler András humorral fűszerezett átiratában és rendezésében lesz hallható Händel Serse (Xerxész) című operája a koncertteremben; a produkció karmestere Kocsár Balázs, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója.

A PFZ közölte: Hábetler András különösen kreatív módon, a barokk opera szövegkönyvét módosítva három új szereplőt – egy-egy görög istent – emel a történetbe, amellyel nem csupán a végzős hallgatók számához igazítva hoz létre új karaktereket, de a görög-perzsa csatát bemutató téma feszültségét is oldja könnyen befogadható, humoros formában.

A vizsgaelőadáson a szalamiszi csata történetének új változata elevenedik meg, amelyben Zeusz látja, hogy a kis görög seregnek segítségre van szüksége a nagy perzsa hadsereg legyőzésében – részletezte az együttes hozzátéve: ezért az ellenség közé küldi a szerelem, a viszály és a háború isteneit, akik – ellenségeskedést szítva a perzsák között – a Thermopülai-szoroshoz csalják a sereget.

Mint kitértek rá, a produkció különlegessége, hogy a PTE más képzésein résztvevő hallgatók szintén közreműködnek a darabban, így a jelmez, a díszlet, valamint a táncbetétek ugyancsak az ő színvonalas munkájukat dicséri.

 

Vélemény, hozzászólás?