Velázquez udvarhölgyei “ellepték” a madridi utcákat

A világhírű spanyol festő, Diego Velázquez (1599-1660) ikonikus festménye, Az udvarhölgyek (Las meninas) által ihletett szobrok lepték el Madrid belvárosának utcáit.

A szabadtéri kiállítás, a Meninas Madrid Gallery keretében 80 alkotással lehet találkozni a város legfrekventáltabb helyein, például a Puerta del Solon vagy a Plaza Mayoron.

A 180 centiméter magas szobrok mindegyikének sziluettje ugyanaz a jellegzetes hölgyalak, mint amely a Prado múzeumban lévő festményen látható.

Ezt a fehér színű, üveggyapotból készült alapot kapták meg spanyol hírességek, akik kedvük szerint festették, díszítették őket. Így született meg például a Darth Vader-jelmezbe bújtatott, illetve a tetőtől talpig növényekkel borított udvarhölgy szobra.

A felkért alkotók között van mások mellett Ágatha Ruiz de la Prada divattervező, Enrique Ponce torreádor és Alejandro Sanz zenész is.

A textilkereskedelmi szakmai szövetség (ACOTEX), a madridi városi önkormányzat, valamint egy sor céges támogató együttműködésével megvalósult utcaművészeti kampány célja, hogy népszerűsítse Madridot mint divatfővárost, és erősítse a bevásárlóturizmust.
A szobrok július elejéig maradnak a spanyol főváros utcáin, majd elárverezik őket, a befolyt összeget pedig jótékony célra ajánlják fel.

Kép: civilhangradio.hu


Hasonló cikkek