Véleménykülönbség állampolgárság ügyben az SaS frakcióban

Az Ondrej Dostál nevével fémjelzett csoport ismét megpróbálkozik a Fico kormány által 2010-ben megváltoztatott állampolgársági törvény felülvizsgálatával, mely során el szeretnék érni, hogy az általuk az alkotmánnyal ellentétesnek tartott rendelkezések kikerüljenek a törvényből. A legfőbb probléma, hogy eszerint minden olyan szlovákiai polgár, aki úgy veszi fel egy másik ország állampolgárságát, hogy ott tartós jelenlétet nem tud igazolni, automatikusan elveszti a szlovák állampolgárságát.  

A Szabadság és Szolidaritás párt (SaS) volt az egyetlen, amely a négypárti koalícióból egyedüliként, még a februári választások előtt kinyilvánította, hogy kormányra kerülésük esetén szorgalmazni fogják ennek az embertelen feltételnek a kiiktatását Szlovákia jogrendjéből. Az SaS azóta már „pontosította” a választások előtti elképzelését, miszerint akkor tennék lehetővé a szlovák állampolgárság megtartását, illetve a korábban elvesztett szlovák útlevél visszaszerzését, ha az illető aktív kapcsolatban van azzal az adott állammal.

“Vissza kell térnünk a 2010 előtti helyzethez, illeve vissza kell adnunk mindazoknak az állampolgárságát, akik a most érvényes rendelkezés miatt vesztették azt el.” – állítja az SaS parlamenti frakciójában jelen levő Polgári Konzervatív Párt (OKS) elnöke, Ondrej Dostál.

Meglátása szerint már az ősz folyamán a parlament elé kerülhet a módosítás. Kérdéses, hogy melyik változtatás kap majd támogatást. “A 2010-es törvény az orbáni honosítási törvényre adott reakció volt, amelyet én szintén nem tartok jónak, de feladatomnak nem a magyarországi, hanem a szlovákiai törvények alkotását tartom, és a mostani változatról az a véleményem, hogy ellentétes az alkotmánnyal, de az alkotmány szellemiségével mindenképpen.”

Dostál kezdeményezését legitimnek tartják és készek vele erről eszmecserét folytatni a frakció tagjai. 

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek