Verbunkos zene és Erkel-dallamok Miskolcon

Ínyenc zenei programra került sor pénteken a Szemere-szalonban. Az ismeretlen Erkel címmel adott koncertet Kassai István, aki egy teljes hangversenyt szánt Erkel Ferenc műveinek.

 

A Liszt-díjas zongoraművész kihasználta a helyszín különlegességét, és maga tartott zenetörténeti ismertetőt az elhangzó darabokról. A Herman Ottó Múzeumban lévő Szemere-szalonban a reformkor számos meghatározó személyiségéről készült festmény található a falon: láthatjuk például Erzsébet királyné „Sissi”, Deák Ferenc, Jókai Mór, Andrássy Gyula, Lévay József, Kazinczy Ferenc, Palóczy László, Szemere Bertalan portréját. A bútorok és hangszerek a XIX. századi szalonok légkörét idézik. Ebben a közegben egészen különleges élményt nyújtott Erkel Ferenc muzsikája.

Az est folyamán felcsendültek operák (Bátori Mária, Erzsébet, Dózsa György, Sarolta, Brankovics György, Bánk bán) részletei, valamint zongorára írt darabok: 3 albumlap, Eredeti magyar, Rákóczi-induló (Emlék Liszt Ferencnek). Szintén kuriózumnak számítanak azok a változatok, amiket Bartay Endre A csel című vígoperájának dallamaira komponált Erkel.

Egyszerre volt szórakoztató és ismeretterjesztő rendezvény a most hallott koncert. A zeneszámok közti összekötő szöveg révén a közönség átfogó képet kapott a romantika koráról, a történelmi helyzetről, a művészi törekvésekről, alkotásokról, és Erkel Ferenc munkásságáról, annak jelentőségéről. 

 

Szöveg és fotó: Vona Ildikó

Nyitókép: A miskolci Szemere-szalon egy részlete (balra a falon Sissi portréjával)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek