Verseny Csallóköz legjobb étterméért

A versenyt Csallóköz legjobb étele néven idén 3. szervezte meg a Kukkonia polgári társulás és a Csallóközi Területi Idegenforgalmi Szövetség (OOCR).

A főzőverseny célja a csallóközi gasztronómia népszerűsítése és fejlesztése. „Ha körülnézünk a világban, látjuk, hogy kicsit máshol tart a gasztronómia, mint nálunk. Ezért gondoltuk, hogy valami újat kellene hoznunk ezen a területen. Olyan ételekkel szeretnénk bővíteni az éttermek étlapját, amelyeket büszkén kínálhatunk a helyieknek és a turistáknak egyaránt. A célunk, hogy kialakuljon egy jellegzetes csallóközi ízvilág” – mondta el Somogyi Gábor, az OOCR elnöke.

A szervezők továbbá szerették volna felhívni az éttermek figyelmét a helyi alapanyagokból készült ételek kínálatának fontosságára, arra, hogy kölcsönös együttműködéssel is lehetnek sikeresek, valamint, hogy a szakácsok szakmai továbbképzésekkel és színvonalas versenyeken való részvétellel, a tapasztalataik megosztásával segíthetik a csallóközi gasztronómia fejlődését és sikerét.

Az ételeket a szakma nemzetközileg elismert szakácsai kóstolták és értékelték. A zsűri elnöke az elismert szlovák mesterszakács, Michal Konrád volt. Michal a Gurman Awards értékelése alapján a „Szlovákia legjobb szakácsa” címet is elnyerte. Jelenleg saját ázsiai street food éttermét, a BAO Brothers-t vezeti Pozsonyban. Magyarországról Horváth Szilveszter, a győri La Mareda étterem kreatív séfje véleményezett. A zsűri harmadik tagja Jozef Baránek, a Szakács és Cukrász Szövetség Junior Klubjának elnöke volt. A gasztronómiai verseny védnöke Bindics Imre executive chef, partnere pedig a Senator Banquets cateringes vállalat.

A versenyben 7 csallóközi étterem és szakácsa vett részt, a versenyzők 3 csoportban főztek.

Dunaszerdahelyről a Villa Rosa étterem és főszakácsa, Sidó Tamás, valamint a Park Bistro és szakácsa, Mórocz Ferenc képviseltették magukat. A csallóközkürti Szarvas Vendéglőből Fekete Norbert nevezett. A somorjai Scottish Pub étteremből Tomáš Konrád főzött, a nyékvárkonyi Amade Château étteremet pedig Ollé Nikolas, szakács képviselte. A szentmihályfai Moto étteremből Andrássy Dávid, a komáromi Klapka étteremből pedig Veselý Tamás versenyzett.

A séfeknek helyi alapanyagból készült, csallóközi ételeket kellett készíteniük. A zsűri kreatív megoldásokkal és finom ízekkel találkozott. Készült halétel, vad, steak, bárány, kacsa, de újragondolt paprikás krumpli is.

A szervezők úgy gondolják, hogy ebben az időszakban nagyon fontos a regionális gasztronómia támogatása, a helyi éttermek propagációja, ezért a versenyről rövid videósorozatot készítettek, melyben bemutatják az éttermeket és a versenyző szakácsokat. A sorozat november végétől lesz megtekinthető. A nézők megtudhatják majd, ki milyen ételt készített és a zsűri értékelése alapján melyik ételek lettek 2021-ben a Csallóköz legjobb ételei.

A videókat a Kukkonia és az OOCR-Žitný ostrov – Csallóköz Facebook-oldalán lehet majd megtekinteni. Érdemes lesz követni, hiszen amellett, hogy ínycsiklandozó ételek készültek, a tálalás sem volt elhanyagolható, illetve egy karácsonyi nyereményjátékkal is készültek a szervezők.

Forrás: tasr, parameter.sk

Fotók: Cséfalvay Á. András

Kövessen minket: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek