Veszélyben a kárpátaljai magyarok: Ukrajna megfosztja őket a kettős állampolgárságtól

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök rendeletének értelmében két hónapon belül felmérik Ukrajna kettős állampolgárait. Ezután pedig fél éven belül beterjesztésre fog kerülni egy olyan törvényjavaslat, amely megtiltja a szóban forgó személyeknek a fontosabb hivatalok betöltését. 

Vagyis néhány hónap múlva az ukrajnai kettős állampolgárok – köztük a magyarok is – nem viselhetnek állami hivatalt, önkormányzati tisztséget, stratégiai fontosságú állami vállalatokban vezető pozíciót, továbbá nem ismerhetnek meg államtitkokat.

Az említett tiltások mellett feltüntetésre fog kerülni az ukrán népességnyilvántartásban és a választói névjegyzékben a kettős állampolgárság ténye. A tilalmak alól pedig csak úgy lehet mentesülni, ha a személy írásban lemond a másik állampolgárságáról.

A fenti rendelethez kapcsolódva egy olyan eljárás kidolgozása is tervben van, amely betiltaná a kettős állampolgárság intézményét és arra kötelezné a lakosokat, hogy mondjanak le a nem ukrán állampolgárságukról.

Az intézkedés gyakorlatilag a teljes kárpataljai magyar kisebbség elitjét azzal fenyegeti, hogy elveszíti a pozícióit, ha nem mond le a magyar állampolgárságáról. Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter korábban még arról beszélt, hogy a kettős állampolgárságot lehetővé kell tenni és csak az „agresszor országgal” nem lesz lehetséges az intézmény.

Forrás: karpatalja.ma

Külhon | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook

 

 


Hasonló cikkek