Veszélyben a magyar építőipar: újra visszatérhet a lánctartozás

Az építőipar Magyarországon az év első hónapjában 6 százalékos elmaradásra számíthat, miközben újra megjelentek a korábban már nagy gondot okozó lánctartozások. A segédmunkások iránti igény is csökkenni látszik, így egyre többen keresnek munkát az építőiparban – írja a Portfolio az ÉVOSZ 21. heti építőipari jelentése alapján.

Az építőipar 2020-ban 4500-5000 milliárd forint közötti nagyságrendben tudna teljesíteni folyamatos megrendelés mellett. Ahhoz, hogy az építőipar továbbra is húzó ágazat maradhasson, a tervezői, kivitelezési kapacitás rendelkezésre áll és a háttéripari, beszállítói adottságok is megvannak.

A járványhelyzet jellemzően továbbra is az épületépítéseknél, a lakásépítéseknél okoz határidőcsúszásokat. A csökkenő rendelésállomány lehetővé teszi a csúszásban lévő kivitelezések folyamatos gyorsítását. Az ágazat 2020. I. negyedévben a múlt év hasonló időszakával megegyező mértékben teljesített. A termelés csökkenése március közepétől jelentős mértékben a járványhelyzetnek köszönhető. Egy részét a csökkenésnek azonban már a múlt év végi rendelésállomány csökkenése is előre jelezte. 

Az ÉVOSZ számításai szerint az építőipar 2020. január és május közötti teljesítmény 6 százalékkal maradhat el a 2019-es hasonló időszakhoz képest.

Jelenleg a legnagyobb gondot az új projektek előkészítésének lelassulása, új szerződések megkötésének csökkenése okozza. 2020. év első öt hónapjában legnagyobb mértékben a települési önkormányzatok építési-beruházási, karbantartási ajánlatkérései, megrendelései csökkentek, mind értéküket, mind pedig számosságukat tekintve.

Magánmegrendelői körben az ország egész területén vannak előkészített projektek, amit továbbra sem indítanak el. Ennek eredményeként az ágazat rendelésállománya a 21. héten tovább csökkent. A múlt év azonos időszakához mérten május végén közel 20%-kal lehet kisebb a rendelésállomány volumene. A megrendelői elbizonytalanodás továbbra is egyaránt jelen van az állami, önkormányzati, lakossági és a magán megrendelőknél. A kijárási korlátozás feloldásától a megrendelői egyeztetések felgyorsulását és új szerződések megkötését remélik a vállalkozások.

Tovább romlott a vállalkozások likviditási helyzete a munkaellátottság csökkenésével és a gyakorivá vált késedelmes fizetések miatt. A késedelmes fizetések megszaporodása gerjeszti a lánctartozást az építésgazdaságban. Az ÉVOSZ által megkérdezett vállalkozások összességében azt jelzik, hogy számláik értékének 20–25%-a nincs időre kifizetve és követelésük 6–7%-a tartósan vita tárgyát képezi. Amennyiben ez a helyzet továbbra is fennmarad, az ÉVOSZ számításai szerint az idei év végén a lánctartozásban lévő összeg az építőiparban elérheti a 250-280 milliárd forintot. Az ÉVOSZ továbbra is szorgalmazza az Államkincstár részéről történő gyorsított kifizetéseket.

Címlapi kép: Pexels


Hasonló cikkek