Vészhelyzet a Záhony–Csap határátkelőn

Vasárnap reggelre végkép megbénult az ukrán–magyar határszakaszon egyetlen nyitva maradt átkelőhely – a kialakult helyzetről a KISZó.net számolt be.

Kisbuszok sofőrjei járműveikkel blokád alá vették a Tisza közúti határátkelőt, se be, se ki, nem engednek senkit. A Csapi Határőrosztag tájékoztatása szerint tartalékos katonákat is kivezényeltek a helyszínre, annyira feszült és robbanásveszélyes a helyzet – írta a Kárpáti Igaz Szó hírportálja.

A történet előzménye, hogy Olekszij Petrov, a megye új kormányzója kiadott egy rendeletet, miszerint a titkosszolgálat, a határőrség és a vámhivatal munkatársaiból mobilcsoportok alakulnak, melyek feladata alaposan megvizsgálni az országba hazaérkező vendégmunkások poggyászait és különösen a kisbuszok sofőrjei által szállított csomagok tartalmát, amit elviekben a kint dolgozó ukrán állampolgárok küldenek haza családtagjaiknak. A rendelet célja megakadályozni a törvénytelen árucsempészet e formáját.

A mobilcsoportok már szombaton elkezdték munkájukat, ami megbénította a külföldről hazaigyekvők átkelését. A sofőrök közül sokan nem hajlandóak vámnyilatkozatot tenni, ami nélkül viszont nem engedik át őket az ukrán határőrizeti szervek. A csapi oldalon hatalmas a tumultus, a magyar oldalon pedig a sorok duzzadtak óriásira emiatt, száznál is több kisbusz várakozik órák óta mozdulatlanul.

A határon rekedt utazókkal szolidáris más kisbuszok tulajdonosai, hogy elégedetlenségüknek hangot adjanak, lezárták a csapi átkelő bejáratát. Az indulatok tovább forrnak. A tüntetők a határ bejáratánál lévő sorompónál parkoló határőrségi speciális járműt az útszéli árokba tolták. Sajtóhírek szerint Lembergből már útnak indult a határőrség speciális 50 fős egysége, hogy megakadályozza a még nagyobb rendbontást. Az ukrán határblokád miatt Záhonynál már a MOL-kúton túl van a sor, a járművek fél napja meg sem mozdultak, a magyar rendőrség nagy erőkkel vonult fel. Közben Vitalij Hlagola ungvári zsurnaliszta Telegram-csatornáján arról számolt be, hogy Kijevből Ungvárra repülnek az országos határőrség és a vámhivatal vezetői. A repülőgépük már elő is állt a főváros Zsuljani repterén.

A KISZó.netnek sikerült kapcsolatba kerülnie egy kárpátaljai magyar utazóval, aki Csehországból igyekszik haza ungvári lakóhelyére. Krisztina elmondta, vasárnap hajnali két órakor jöttek meg Záhonyba, ahol a Barna Medvénél volt a sor vége. Déli tizenegy óráig egy tapodtat sem mozdultak, mögöttük több tucat busz futott már be. Az emberek éhesek, fáradtak, fáznak a hideg, esős időben. Nem tudják, mihez kezdjenek…


Hasonló cikkek