Vi­lág­cso­dára ké­szül­nek a ma­gyar or­vo­sok!

Újabb vi­lág­ra­szóló or­vosi bra­vúrra ké­szül a ma­gyar csa­pat: a vé­gé­hez kö­ze­le­dik a szi­ámi ik­re­ket szét­vá­lasztó mű­té­tek so­ro­zata. Ezt más nem tudja meg­csi­nálni a vi­lá­gon, csak a ma­gyar dok­to­rok.

A magyar orvoscsapatnak köszönhetően hamarosan két külön kislány lesz a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrekből.

A műtétsorozatot közel egy éve kezdték el, 2018 februárjában. A sziámi ikrek szombaton Budapestre érkeztek, és hamarosan, várhatóan februárban sor kerülhet a következő részműtétre, a szövettágítók beültetésére.

Most egy nagy plasztikai műtét következik

A fejüknél összenőtt kétéves bangladesi sziámi ikrek szétválasztását a világon egyedül a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata vállalta. Az ikreket a Semmelweis Egyetem klinikáin fogják megműteni. A következő lépés még nem a nagy műtét lesz: Budapesten a bőr és a koponyán kívüli lágyrészek nyújtásához speciális tervezésű plasztikai sebészeti szövettágítókat ültet be dr. Pataki Gergely plasztikai sebész. Erre várhatóan februárban kerül sor, hosszú és bonyolult diagnosztikai vizsgálatok után. Aztán pedig ettől a speciális plasztikai sebészeti műtéttől függ az, hogy mikor kerülhet sor a végső műtétre, a nagy szétválasztásra.

Utána 100 napot kell várni a nagy szétválasztó műtétig

Dr. Pataki Gergely korábban a  -nak elmondta, hogy az expander behelyezése után 100 napot kell majd várni, hogy neki lehessen fogni a teljes szétválasztásnak. Az agy és a koponya végleges szétválasztására ezek szerint körülbelül májusban kerülhet sor. A nagyműtétet, vagyis az agy és a koponya végleges szétválasztását  Csókay András idegsebész fogja irányítani.

Egy csodát már csináltak tavaly

A magyar orvoscsapat a legveszélyesebb műtétet már a nyáron elvégezteDr. Hudák István vezetésével, egy világraszóló új, magyar módszer alapján.

Erről a további részleteket a hétfői Ripost napilapban olvashatja!

Jótékonysági alapítvánnyal segítenek az orvosok A sziámi ikrek műtétjét végző magyar orvosok a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány tagjai. 2002-ben alapította a mostani műtétre készülő dr. Pataki Gergely plasztikai sebész és dr. Csókay András idegsebész. Az alapítvány tagjai ingyen műtéteket végeznek itthon és külföldön A külföldi misszióik során a szegénységgel sújtott, orvoshiánnyal küszködő vidékekre utaznak speciális műtétekkel segíteni.

Forrás: ripost


Hasonló cikkek