Vic Echegoyen: Tűzliliom

Spanyol nyelvű történelmi regény Árpád-házi és Márai-leszármazott írónő tollából

A harmincéves háború idején Richelieu bíboros egy szigorúan titkos, de nem kevésbé veszélyes küldetéssel bízza meg államtitkárát és kémfőnökét, Léon Bouthillier-t: fel kell kutatnia és ártalmatlanná kell tennie egy rejtélyes nőszemélyt, akinek a tevékenysége Franciaország létét fenyegeti.

A titokzatos dáma azonban csúfot űz a francia kémfőnökből, aki mindazonáltal apránként felfedezi női ellenlábasa múltjának részleteit. Miként vált a kitaszított, az inkvizíció által üldözött kislányból zseniális, de egyben gátlástalan kalandor, akinek eltökéltsége és enigmatikus bája rabul ejtette a londoni udvart. A bosszúvágy által vezérelve válik Richelieu kardinális esküdt ellenségévé, akivel intrikák és árulások sorozatával átszőtt halálos játékot űznek, mindketten kockára téve nem csak saját életüket, hanem Európa békéjét is.

A mű történelmi háttere azonos az Alexandre Dumas Három testőrében megismerttel, azonban Vic Echegoyen interpretációja egészen más, bizonyos értelemben érettebb, az emberi személyiség legmélyebb rétegeibe hatoló. A regény hőseinek karaktere szervesen bontakozik ki az átélt kalandok sorozatán keresztül, miközben gondolataik, szenvedélyeik, vágyaik közvetlenül tárulnak az olvasó elé köszönhetően a teljesen újszerű narratívának: minden fejezet más-más szereplő szemszögéből, egyes szám első személyben írja le a történéseket. A Tűzliliom nem a jók és gonoszok küzdelmének története, hanem az érdekeiket érvényesítő, szenvedélyeiket vállaló hús-vér férfiak és nők életének krónikája.

Vic Echegoyen könyve a komplex történelmi regények legjobb hagyományait követi. Historiográfiai szempontból alaposan dokumentált, az emberi lét pszichológiai összetettségét valódi női érzékkel ábrázolja, s egyszerű de elegáns stílusa magával ragadja az olvasót.

Talán nem véletlen, hogy az elsőkönyves írónő ereiben történelmi és irodalmi vér csörgedezik, Vic Echegoyen ugyanis a magukat utolsó Árpád-házi királyunktól, III. Andrástól származtató gróf Crouy-Chanel család leszármazottja, s egyben Márai Sándor unokahúga. A jelenleg Magyarországon élő szerző regénye már meghódította a spanyol-ajkú olvasótábort, s csak remélni lehet, hogy a Tűzliliom hamarosan magyarul is olvasható lesz.

(Echegoyen, Vic: El lirio de fuego (Tűzliliom), Ediciones B, 2016.)

Cseszneky Miklós


Hasonló cikkek