Videóforgatási technikák – így lehet tökéletes a kisfilmed

Legyen szó egy egyszerű reklámvideóról, amellyel egy terméket szeretnél bemutatni vagy egy valódi filmről, van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani.

Filmet forgatni egyáltalán nem egyszerű. Ami a kamera lencséjén keresztül jól mutat, a gépre feltöltve hatalmas meglepetéseket tud okozni – nem túl jó értelemben. Ami egyszerűen elengedhetetlen, bármilyen filmről is legyen szó, az egy forgatókönyv. A legjobb forgatókönyv másodpercről másodpercre levezeti, hogy mit is fogsz látni akkor, ha elkészül a film. Megírása időigényes, de hidd el, használatával rengeteg plusz körtől kíméled meg magadat.

A forgatókönyv nem csak abban nyújt segítséget, hogy időközben ne kelljen gondolkodni a következő képkockán, hanem biztosan elegendő anyagot fog nyújtani. Gyakori hiba például zene klip forgatások esetében, hogy a refrénnél egyszerűen megismétlik azt a képsorozatot, amit az első refrén alá betettek. Ezzel nincs semmi gond, de csak akkor, ha a második refrén előtt lévő képkockákhoz is épp annyira illik a jelenet, mint az elsőnél.

Nem mindegy, hogy honnan videózol

Ugyanis még a képpozíciódnak is üzenete van. Bármelyik filmben ha megnézed, a királyt például legtöbbször lentről kamerázzák: így ugyanis a személye még nagyobbnak, előkelőbbnek, dominánsabbnak mutatkozik. Ha ilyen téren semlegesen akarod mutatni a szereplőket, akkor érdemes egy szögből videózni őket.

Ügyelj a részletekre is

Minél hosszabb a felvétel, annál több a hibázási lehetőség. Ne hagyj elő olyan tárgyakat, amelyeket később nem fogsz tudni kiretusálni.

A legfontosabb tehát, hogy szánj elég időt az előkészületi munkálatokra, hiszen még így sem garantált, hogy minden elsőre fog sikerülni.

A saját amatőr kisfilmem, amely csupán 5 percből áll, a következőképpen készült:

  • Megírtam a forgatókönyvét, amely nagyjából 3 órát vett igénybe
  • Leforgattuk a videót a forgatókönyv alapján – egy teljes napi munka
  • Összevágtam a képkockákat – 4-5 órányi feladat volt
  • Hiányosnak éreztem, így újabb fél napot szántunk további részletek felvételére
  • Kiegészítettem a videót az új anyaggal – néhány óra munka
  • Képek, kiegészítő szövegek gyűjtésére pedig további 2-3 órát szántam

Tehát összességében a tervek kiötlésével együtt 4-5 napos feladatot jelentett egy amatőr film leforgatása, amely persze korántsem hibátlan, de azért már közzé merem tenni. 🙂

 


Hasonló cikkek