Vidrák támadása alatt Kiskunhalas

Nagy mészárlást rendeztek a vidrák.

Vidrák tizedelik a halállományt a kiskunhalasi Sóstóban. Összeharapdált és félig felfalt haltetemeket sodor ki a víz a tó partjára, a helyi horgászok szerint, a vidrák táplálkozhattak a halakból. A Sóstó Sporthorgász Egyesület vezetőségéhez több bejelentés érkezett.

Jáger Szabolcs, egyesületi elnök, talált egy feltehetően vidrától származó sérülésekbe elpusztult haltetemet a parton. Azt feltételezik, hogy a közeli Csetényi park területéről jöhettek át a Dong-éri-csatornán keresztül az ott folyó építkezési munkálatok miatt, a vidrák. A Csetényi parkban egy idegenforgalmi beruházás épül, amely miatt a tórendszer egy részéről lecsapolták a vizet, valamint a hangos munkagépek zavarhatták meg a vidrák eddigi nyugodt életkörülményeit, ezért keresnek maguknak másik helyet.

A vidrák eddig is fellelhetőek voltak Kiskunhalason, azonban számuk a mostanihoz képest elenyésző volt. A tavat nádas veszi körül, ahol a napokban egyre több vidrafészket találnak. Azonban fontos tudni, hogy a vidrák védett állatok, így tilos vadászni őket. A horgászok számára okozza a legnagyobb problémát, mivel védettséget élveznek a vidrák, az államhoz fordulhatnak kártérítési igénnyel, erre a célra külön pénzügyi alap áll rendelkezésre.

Juhász Márta

Forrás: baon.hu


Hasonló cikkek