Vigyázni kell a madarakra a téli időben

Telelő fenyőrigó csapatok élelem után kutatnak a Kiskunság területén. A hideg téli napok nagyon megnehezítik a dolgukat, a napokban több példány is felbukkant Bugac körül. 

A téli időszakban a fenyőrigók nagy számú csapatai kutatnak táplálékért a Kiskunság nedves gyepein, fás-ligetes, erdős területein. Méretük akkor mint egy fekete rigó, hátuk szürkésbarna, a hasuk oldala piszkosfehér, fekete pettyezéssel, mellükön és torkukon rozsdássárga árnyalatú a toll, fekete mintázattal.

A füves területeken gyommagvakat keresgélnek, szeretik a bogyós növények terméseit, például az idegenhonos nyugati ostorfa és keskenylevelű ezüstfa termését, vagy a különböző berkenyefajok termését, de nem vetik meg a lehullott gyümölcsöket sem. Gyakran a városokba, lakott területekre is behúzódnak hangoskodó csapataik.

A fenyőrigó hazánkban is fészkel az ország észak-nyugat és észak-keleti részén, elsősorban a nedves talajú, gyepekkel határos erdőszéleket, facsoportokat kedveli. Ősszel tömegesen érkeznek ide telelni az északi állományok, ilyenkor gyakorlatilag az egész országban megtalálhatóak. Január-februárban a legmagasabb az áttelelők egyedszáma, áprilisra pedig elhagyják hazánkat és költőhelyeikre repülnek. – írja a BAON.HU

 

Juhász Márta
Ha tetszett a hícikk, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek