Vihar: 24 ezer család áram nélkül – 1300 segélyhívás

Az ország észak-keleti részén a viharkárok jelentős részét felszámolták, a sínekre dőlt fákat eltávolították, a vasúttársaság műszaki szakemberei a felsővezetékeket megjavították, a vonatok ennek köszönhetően javarészt menetrendszerűen közlekednek.

Az utómunkákat a vonatközlekedés biztosítása mellett folytatják – írja a MÁVINFORM. Két vasútvonalon azonban továbbra is gondot okoz a tegnapi vihar okozta kár a vonatforgalomban.

Abaújszántó és Hidasnémeti között nem közlekednek a vonatok, az utasokat azon a szakaszon pótlóbuszok szállítják. A lezúduló eső tegnap délután mintegy hat méteren elmosta a vasúti pályát, a helyreállítása hosszabb időt vesz igénybe.

Vásárosnamény és Nyírmada között sincs még vonatközlekedés. Azon a szakaszon rengeteg fát kell eltávolítani a sínekről, annak érdekében, hogy biztonságos legyen a vasúti közlekedés. Sajnos itt kora reggel pótlóbuszokat nem tudott biztosítani egyik busztársaság sem. Fél nyolc után már pótlóbuszok állnak az utasok rendelkezésére. A vonal Nyírmada-Nyíregyháza közötti szakaszán a vonatközlekedés zavartalan.

E.ON: 24 ezer háztartásban nincs áram az érintett szabolcsi településeken

Körülbelül 24 ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás a csütörtöki viharral érintett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településeken – közölte az E.ON szóvivője pénteken az MTI-vel.

Varga Ivett elmondta, az ítéletidő utáni órákban volt a legkritikusabb a helyzet, a leszakadt vezetékek és a kidőlt villanyoszlopok miatt akkor mintegy 60 ezer fogyasztónál szünetelt a szolgáltatás. A folyamatosan végzett helyreállítás miatt ez a szám péntek délelőttre a harmadára csökkent, de hatvan településen, illetve egyes településrészeken továbbra sincs áram – mondta a szóvivő.

Megjegyezte, Tiszakanyáron például kilenc, Jármiban pedig öt kisfeszültségű oszlopot tört ketté, vagy döntött a földre az orkánerejű szél, a helyreállítást a vonalszakaszokon jelentkező többszörös hibák is nehezítik. Megyeszerte közel ötven villanyoszlopot rongált meg a vihar.

A szolgáltató szakemberei és szerződéses partnerei folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán, az E.ON emellett Somogy, Tolna és Baranya megyékből is küld szerelőcsapatokat a szabolcsi településekre – jelezte Varga Ivett.

A vihar a nagyfeszültségű elektromos hálózatban is károkat okozott, az MTI információi szerint Kisvárda és Ajak környékén nagyfeszültségű távvezetékeket szakított le és ezek vas tartóoszlopait rongálta meg a szél.

Ezerháromszázra nőtt a segélyhívások száma

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán a megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói, valamint önkéntes mentőszervezetek. Több megyéből érkeztek hivatásos és önkéntes erők a károk mielőbbi felszámolása érdekében. A beavatkozók munkájukat a társszervekkel szoros együttműködésben végzik. Valamennyi fő- és mellékútvonal járható, a megyében elzárt település nincs. Jelenleg egy 8 km hosszúságú vasútvonal járhatatlan, jelentős mennyiségű fa borult a sínekre. A viharos erejű szél házak és közintézmények tetejét bontotta meg, közel kétezer ház tetőszerkezete sérült meg. Villanyvezetékek szakadtak le, emiatt több településen szünetel az áramszolgáltatás, amely közel harmincezer fogyasztót érint. A legnagyobb kárt Kisvárda és Nyírmada térségében okozta a vihar.


Hasonló cikkek