Vihar – OKF: még este is ezerkétszáz helyszínen dolgoznak a tűzoltók

Vihar – OKF: Szombat este is tart a viharkárok felszámolása: még mintegy 1200 helyszínen dolgozik a katasztrófavédelem országszerte.

 

 

A legtöbb esetben úttestre, épületekre, járművekre dőlt fák, leszakadt vezetékek, megbontott háztetők miatt várják a tűzoltókat

 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel azt közölte, bár az Országos Meteorológiai Szolgálat már visszavonta a széllökés veszélye miatt kiadott harmadfokú (piros) riasztást, nem csökken a viharkárok miatti beavatkozások száma: 17 óra 30 perckor 1200 volt.

A legtöbb esetben még mindig úttestre, épületekre, járművekre dőlt fák, leszakadt vezetékek, megbontott háztetők miatt várják a tűzoltókat.

Az V. kerületi Ferenczy István utcában egy szálló tetejéről leesett egy nagy vaslemez, amely fennakadt a lift gépházának oldalán. A tűzoltók eltávolították a súlyos darabot.

 

A murakeresztúri faluház erõs széltõl megrongálódott tetõszerkezete 2023. február 4-én. MTI/Varga György

 

Püspökladányban egy a sínekre dőlt fa miatt nem tudott haladni a vonat

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Encsen a busztársaság telephelyén kidőlt egy fenyőfa, amely leszakított egy vezetéket. A fa egy melléképületre dőlt, a tűzoltók távolították el.

A Vas vármegyei Répcelakon a katolikus templom tetejét rongálta meg a szél. A tűzoltók eltávolították a tizenöt méter magasan lógó cserepeket.

Az OKF tájékoztatása szerint a vasúti forgalmat is akadályozták a viharkárok: Püspökladányban egy a sínekre dőlt fa miatt nem tudott haladni a vonat, de Fábiánsebestyén és Gádoros között is sínekre kidőlt fák okoztak gondot a közlekedésben.

 

 

A vihar Sárospatakon a szél leszakította az uszoda sátrát

 

Sárospatakon a szél leszakította az uszoda sátrát. Aros János (Fidesz) polgármester a közösségi oldalán azt írta, a vendégeket időben kimenekítették, a károk felmérése és elhárítása az időjárás függvényében kezdődik el, emiatt az uszoda bizonytalan ideig zárva tart.

 

 

A pécsi temető területe balesetveszélyessé vált, a látogatók biztonsága érdekében lezárták

 

A pécsi városüzemeltetési társaság, a Biokom Nonprofit Kft. a közösségi oldalán azt írta, a városban több helyen fák dőltek ki, ágak szakadtak le, a pécsi köztemetőben is. Mivel a temető területe balesetveszélyessé vált, a látogatók biztonsága érdekében lezárták, és csak vasárnap reggel, egy újabb helyszíni szemle után döntenek arról, megnyithat-e a sírkert.

 

Vihar – A másodfokú riasztásokat is visszavonta a meteorológiai szolgálat

A harmadfokúak után mindenhol visszavonta a viharos szél veszélye miatt korábban kiadott másodfokú riasztásokat is az Országos Meteorológiai Szolgálat. A meteorológiai szolgálat a honlapján a veszélyjelzésben azt írta, az északnyugati, északi szél fokozatosan veszít az erejéből. Estig a Dunántúlon, a Tiszántúlon és a Zempléni-hegység területén még viharos lehet, általában óránkénti 70, helyenként 80 kilométeresnél erősebb lökésekkel. A Dunántúli-középhegység és a Balaton térségében, valamint a Mecsek környékén esetleg előfordulhat még egy-egy óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökés, de estére ezeken a területeken is csillapodik a szél. Szombat estére ugyan jelentősen veszít erejéből a szél, de továbbra is nagy területen erős marad, a hegyekben még helyenként lehetnek 70 kilométer/óra körüli széllökések, majd késő estig ott is megszűnnek. Vasárnap a szombatinál már jóval kedvezőbb szélviszonyokra számíthatunk – írták.

 

Forrás: MTI

 

Nyitókép: Útlezárás Budapest I. kerületében a Fő utca és Csalogány utca kereszteződésénél, miután a viharos szél meglazította a fővárosi Szent Ferenc sebei katolikus templom tornyának lemezborítását 2023. január 4-én. MTI/Lakatos Péter.

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek