Viharos széllel érkezik a hidegfront

Markáns hidegfront érkezik viharos szél kíséretében a hét végén – adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán péntek délután megjelent közleményre hivatkozva az MTI. 

A “hétvége időjárását meghatározó markáns, nagyon erős hidegfront nagy valószínűséggel be fog vonulni Közép-Európa köztudatába” – áll az OMSZ közleményében. A magyar meteorológusok a frontot Nárcisznak nevezték el a vasárnapi Nárcisz névnap nyomán. Noha a szélre vonatkozó jelenlegi előrejelzések még bizonytalanok, az biztos, hogy az ország több pontján várható erős, viharos, károkozó szél. Az Alpokban és a Tátrában akár óránkénti 120 kilométeresnél erősebb szélre is számítani lehet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez péntek délután eljuttatott veszélyjelzése szerint pénteken a Dunántúl nyugati felén óránkénti 70-85 kilométeres széllökések várhatók.

Szombaton a hosszabb-rövidebb napsütéses időszakok mellett elszórtan eső, zápor kialakulására lehet számítani elsősorban a főváros térségében, valamint az északkeleti országrészben; délután a Dunántúl nyugati felében ismét megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 11 fok között valószínű.

Vasárnap ismét sokfelé várható csapadék, délutánra észak felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet. A viharos széllökések meghaladhatják az óránkénti 100 kilométeres erősséget is. A legalacsonyabb hőmérséklet 4-9, a legmagasabb 10-17 fok között alakul.

Kiemelt kép: pixabay.com

 


Hasonló cikkek