Világgazdasági Fórum: A jövő technológiái

A Világgazdasági Fórum iránymutatónak ismerte el a Schneider Electric több gyárát.

Negyedével csökkent az energiafelhasználás, a gyártás során keletkező hulladék mennyisége 17 százalékkal lett kevesebb, míg a CO2-kibocsátás 25 százalékkal esett vissza – a többi között ezeket az eredményeket ismerte el a Világgazdasági Fórum, amikor a Schneider Electric Le Vaudreuil-i gyárának ítélte a Sustainability Lighthouse névre hallgató fenntarthatósági minősítését. A társaság indiai Hyderabadban található üzemét pedig iránymutatóként jelölték meg, ötödikként a cég létesítményei közül. A Schneider Electric az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat.

A Világgazdasági Fórum azokat a létesítményeket ismeri el Sustainability Lighthouse-ként, amelyek mintaként, iránymutatásként szolgálnak arra, hogy hogyan lehet alkalmazni a negyedik ipari forradalom technológiáit a gyártásban, és ezzel új szintre emelik a fenntarthatóságot, illetve a versenyképességet. A Schneider Electric Le Vaudreuil-i üzeme a világon a hatodik, amelyik bekerült ebbe az elitklubba és a vállalat első európai gyára, amely elnyerte ezt a státuszt. Korábban az egyik Egyesült Államokban található létesítmény kapta meg ugyanezt az elismerést a Schneider Electricnél.

Kevesebb energia, hulladék, vízfelhasználás és CO2 kibocsátás

A Le Vaudreuil-i gyár meggyőző példája annak, hogy az adatok hogyan segíthetnek jobb eredmények elérésében a fenntarthatóság területén. Az üzem digitális platformokhoz kapcsolódó IIoT-érzékelőket (Ipari Dolgok Internete – Industrial Internet of Things) telepített, és az ezekből nyert új információk lehetővé tették az optimalizált energiagazdálkodást. Számottevően csökkent az energiafelhasználás, a hulladék mennyisége, a CO2-kibocsátás, vagy a vízfelhasználás, ráadásul jelentős üzleti növekedést is elértek. Az intelligens gyárban létrehoztak egy speciális víz-újrahasznosító telepet is, amit összekötöttek egy mesterséges intelligencia által felügyelt, felhőalapú elemzőrendszerrel, ami folyamatosan monitorozza a feldolgozott vízmennyiséget, előrejelzéseket készít, ezáltal sikerült 64 százalékkal csökkenteni a vízfelhasználást.

Felére csökkent a hibák száma

A Schneider Electric indiai Hyderabadban található okosgyára az iránymutató kezdeményezéseket minősítő Advanced Lighthouse elismerést kapott. Ez a cég ötödik létesítménye, ami elnyerte ezt a státuszt. A létesítményben a Schneider Electric EcoStruxure IIoT megoldásait vetették be a gyorsabb és jobb döntéshozatal érdekében. A változó vevői igények hatékony kiszolgálására prediktív és preskriptív analitikát, gépi mélytanulást és integrált ipari technológiákat is használnak és ezek alkalmazásával 54 százalékos üzleti növekedést sikerült elérni. A gyártás hatékonysága 9 százalékkal nőtt, a helyszíni hibák száma 48 százalékkal, az átfutási idő pedig 67 százalékkal csökkent.

A Világgazdasági Fórum a McKinsey & Company-val együttműködve 2018-ban indította el a Global Lighthouse Network (Globális Iránymutató Hálózat) kezdeményezést, hogy elismerje a negyedik ipari forradalomban élenjáró gyártókat. A programban elismert vállalatok példát mutatnak arra, hogy a digitális működésre való átállás hogyan eredményezhet termelékenység- és hatékonyságnövekedést, lehetővé téve ezáltal a fenntartható növekedést a negatív külső hatások és kihívások ellenére is.

A jövő technológiái már Magyarországra is megérkeztek

Március elején fogadta az első látogatókat a Schneider Electric szigetszentmiklósi logisztikai központjában kialakított Innovation HUB, ahol a többi között az energiamenedzsmentet, az épületautomatizációt, a termelőberendezések felügyeletét támogató, a csúcstechnológiát képviselő megoldásokkal ismerkedhetnek meg a látogatók.

Az Innovation HUB-ot folyamatosan fejlesztik majd, így a jövőben átfogó képet nyújt a villamos energia világában zajló digitális átalakulásról, az ügyfeleknek és partnereknek kínált energetikai csúcstermékekről, valamint az Energia 4.0 koncepcióról. A létesítmény amellett, hogy látogatóközpontként szemléletformáló szerepet is betölt, az elképzelések szerint oktatási funkciót is kap majd, saját munkatársak és külsősök képzése is szerepel a tervek között.

A Schneider Electricről 

A Schneider célja képessé tenni mindenkit arra, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a rendelkezésünkre álló energiából. Hidat képezni a fejlődés és a fenntarthatóság között, mindenki számára. Ezt úgy hívjuk: Life Is On. 

Küldetésünk, hogy digitális partnerként segítsünk a fenntarthatóság és az energiahatékonyság elérésében. A vállalat élen jár a digitális átalakulásban, világszínvonalú folyamatokat és energiagazdálkodási technológiákat integrál, vezető megoldásokban egyesíti az egész életciklust átölelő, a végponttól a felhőig összekötő vezérlőket, szoftvereket és szolgáltatásokat, integrált irányítást kínálva az otthonok, épületek, adatközpontok, az infrastruktúra és a különböző iparágak számára. 

 

A Schneider Electric Magyarországon 

A Schneider Electric 1991 óta van jelen Magyarországon. A hazánkban mintegy 2000 főt foglalkoztató társaságnak jelenleg négy gyára (két zalaegerszegi, egy gyöngyösi és egy kunszentmiklósi üzem) és egy régiós feladatokat ellátó, több mint 20 országot kiszolgáló logisztikai központja (CEElog Szigetszentmiklós) van Magyarországon. Emellett Budapesten működik az üzleti, értékesítési és ügyfélszolgálati központ (Front Office), valamint az ESS/SB (Energy and Sustainability Services/Business) részleg európai központja. A társaság globális pénzügyi és beszerzési szolgáltatásokat nyújtó központjának (GSC, Global Supply Chain) szintén a magyar főváros ad otthont. 


Hasonló cikkek