Világméretű hálózat része lett a Szentágothai János Kutató Központ

A Közép-Európában is egyedülálló, modern, biztonságos virológiai laboratóriumával egy világméretű hálózathoz csatlakozott a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központja.

 Az elmúlt év júliusában indította el az egyetem a 120 millió forintos uniós támogatásból, a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló infrastruktúra-fejlesztési és tudományos projektjét, amelynek középpontjában a Szentágothai Kutató Központ  magas biológiai biztonsági szintű virológiai laboratóriumának a rendkívül szigorú feltételrendszert teljesítő európai BSL-4 hálózatokhoz történő csatlakozásához való feltételek megteremtése állt.

 Mint Jakab Ferenc egyetemi docens, a kutatócsoport vezetője elmondta, Európában jelenleg tíz BSL-4 besorolású laboratórium működik, azonban ezek közül csak Németországban a marburgi, valamint a pécsi egyetemi kutatóhely, ahol alapkutatások, valamint gyógymódok kifejlesztése, felderítés történik. A többi járványügyi feladatokat lát el, leginkább a diagnosztikai vizsgálatokat végeznek.  Az alapkutatásokat végző laboratóriumokat világszerte számon tartják és hálózatba szervezik.  Ezekhez a BSL-4 biztonsági minősítésnek megfelelő víruskutató laborokhoz csatlakozott a közel múltban lezajlott akkreditáció birtokában a pécsi is.

 Kitért arra is, a laboratórium munkatársai, kutatói a már ismert kórokozók tanulmányozása mellett új, még ismeretlen vírusok után is kutatnak, amelyek akár a jövő fenyegető járványainak főszereplőivé is válhatnak. A laboratórium eszközparkja alkalmas az új kórokozók kimutatására, gyakoriságuk felmérésére, genetikai állományuk részletes jellemzésére, a vírusfertőzés mechanizmusának pontosabb megismerésére.  Szükség esetén azonban részt vesznek a hazai védelmi-, biztonsági szervek munkájában is.

 A környezeti tényezők és az emberi élettér megváltozásával az állatok által hordozott vírusok egyre növekvő egészségügyi és járványügyi veszélyt jelentenek. A pécsi kutatók a laboratóriumnak is köszönhetően azonban képesek az ismert és az új kórokozók kimutatására, gyakoriságuk felmérésére, genetikai állományuk részletes jellemzésére, a vírusfertőzés mechanizmusának pontosabb megismerésére is. A gyakorló orvosakkal való folyamatos kapcsolattartás révén pedig lehetőség nyílik a vírusfertőzések klinikai jellemezőinek megfigyelésére.

 A kutatólaboratórium elsősorban az állatokról emberekre terjedő vírusok vizsgálatával foglalkozik, mint például a kullancsok által terjesztett agyhártya- és agyvelőgyulladás vírusa, a hanta-vírusok, vagy akár a Nyugat-nílusi láz vírusa. A fejlesztés eredményeként a laboratórium a legmagasabb biobiztonsági szinten működik, így képes felvenni a harcot a modern világot fenyegető fertőző betegségek bármelyikével. Olyan vírusok kutatását teszi így lehetővé, mint a mindenki számára már ismertté vált Ebola, a kevésbé ismert, de nem kevésbé veszélyes Nipah és a Lassa láz, vagy akár a hazánkat is egyre jobban fenyegető Krími-kongói vérzéses láz vírusa.

 

 


Hasonló cikkek