Világosabb lett Verecke környékén

Avatar

Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma támogatásával a Volóci járás négy településén létesítettek új közvilágítási hálózatot, mely a Vereckei-hágóhoz vezető utat teszi biztonságosabbá. A magyar finanszírozással megvalósult projekt keretében Verebes (Verbjazs), Rákócziszállás (Zavadka), Újroztoka (Nova Roztoka) és Petruszovica utcái modern LED-es égőkkel gazdagodtak.

− Magyarország nem üres ígéreteket fogalmazott meg, hanem szemmel látható tettekkel bizonyította segítőkészségét – kezdte beszédét Buhajla József. Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja reményét fejezte ki, hogy a február 7-ei külügyminiszteri találkozó pozitív hatással lesz a két ország kapcsolatára, hozzátette, külön kell kezelni Budapest és Kárpátalja, illetve Budapest és Kijev kapcsolatát.

Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja kifejtette, a hozzá tartozó konzuli kerületben is törekednek az infrastrukturális és modernizációs projektek mihamarabbi kivitelezésére.

Megköszönte a támogatást Roman Pivkacs, a projektet lebonyolító Vereckei-hágó társadalmi szervezet vezetője, valamint Viktor Felbaba járási tanácsi képviselő is.

Dr. Grezsa István a Kárpáti Igaz Szó munkatársának a helyszínen elmondta, Verebes és a környékbeli falvak hosszú évek óta tulajdonképpen a Vereckei emlékmű őrtállói. Ez alapján alakult ki az együttműködés, amely révén Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma támogatásával több évtizedes hiányt pótolva valósult meg a közvilágítás.

− Ez a fény jelképesen bevilágíthatja Magyarország és Ukrajna, különösképpen Magyarország és Kárpátalja együttműködésének jövőjét, igaz, az utóbbi a rossz államközi kapcsolatok ellenére is zavartalan. Remélem, hogy ez az újabb gesztus megmutatja azt a jószomszédi elkötelezettséget, melyet Magyarország mindig is tanúsított Ukrajna, különösképpen pedig Kárpátalja valamennyi nemzetisége irányába – mondta a miniszteri biztos.

Hori


Hasonló cikkek