Világszenzáció a Nyíregyházi Állatparkban: Két mishmi bébi született

Két takin is született a Nyíregyházi Állatparkban január óta. A különleges ökörgazellákból a szabolcsi megyeszékhelyen a mishmi alfajt lehet megcsodálni. A két bébi jól van, a két hónapos már pajkosan játékos, az alig két hetes azonban még félénk, és ideje nagy részét anyukája mellett tölti.

A csöpp ökörgazellák már megfigyelhetők a kifutóban

Révészné Petró Zsuzsa elmondta, ezek a különleges állatok a mishmi alfajhoz tartoznak, és olyan kevés él belőlük, hogy már felkerültek a veszélyeztett fajok listájára. Ezért is számít nagy sikernek, hogy Nyíregyházán két éven belül összesen négy takinnal is gazdagodott az állatpark. A tüneményes borjak láthatóan egészségesek és idejük nagy részét táplálkozással töltik.

– A kis mishmi takin borjak 220 nap vemhesség után láttak napvilágot, az idősebbik bikaborjú januárban született, míg a fiatalabb március közepén. Teljesen más a viselkedése a két állatnak, az idősebb már vagánykodik, már ismerkedik a kifutóval, a papával is játszik. Mutatgatja az erejét, fitogtatja, hogy ő milyen hatalmas takin borjú és már hívná is játszani a féltestvérét, aki még viszont anyukája társaságát követi, de egy-két hét múlva a látogatók is azt fogják látni, hogyan játszadoznak önfeledten a kifutóban ezek az állatok – tette hozzá.

A takinok a kecsék rokonai, mégis inkább a szarvasmarhához hasonlítanak, a Himalájában őshonosak. A mishmi alfaj négy országban; Indiában, Mianmarban, Tibetben és Kínában fordul elő. Az állatok marmagassága elérheti a 130 centimétert és a súlyuk átlagosan 300 kilogramm körül mozog. A zömök törzsüket sűrű, hosszú szőrzet fedi. Kedvenc csemegéjük a bambuszhajtás, de emellett különböző fűféléket és faleveleket fogyasztanak. Az összes takin alfajra a húsa miatt folytatott vadászat jelenti a legfőbb veszélyt, ami bizonyos esetekben még a védett területeken is előfordul. A vadászat és az erdők irtása miatt az 25 évben az állományuk 30 százalékkal esett vissza. Mishmi takinből alig pár ezer él a természetben.

Forrás: szabolcsihir.hu/Sóstozoo


Hasonló cikkek