Világzenei koncertsorozat a klasszikusoktól a kubai salsáig

Idén is megrendezésre kerül a BBC Proms klasszikus és világzenéket is felsorakoztató koncertsorozata, melyen idén a korábbiaknál több hölgy zeneszerző művét is bemutatják. 

Számos évforduló előtt tiszteleg idén a BBC Proms idei koncertsorozata, amelyen minden eddiginél több, 24 női zeneszerző művei is felcsendülnek, a világhírű fellépők között idén is ott lesz a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével és Schiff András zongoraművész.

A július 13. és szeptember 8. közötti több mint 90 koncert közül számos elkalandozik más zenei műfajok területére is, megidézve a dzsessz, az argentin tangó, a jamaicai reggae és a kubai salsa világát vagy New York kortárs zenei életét.

A nyitó- és a zárókoncerten is bemutatkoznak női zeneszerzők, előbbin Anna Meredith brit kortárs zeneszerző legújabb művének bemutatója, utóbbin a lengyel gyökerű brit kortárs zeneszerző, Roxanna Panufnik egyik műve szerepel a műsoron

– olvasható a BBC honlapján.

A koncerteken megemlékeznek mások között Leonard Bernstein születésének és Claude Debussy halálának 100. évfordulójáról, valamint az első világháború befejezésének 100. évfordulójáról.

Megidézik Leonard Bernstein 40 évvel ezelőtti két Proms-hangversenyét és koncertszerűen előadják a West Side Story című népszerű musicaljét. Az amerikai zeneszerző Első szimfóniája és Egy nap a városban című darabja is elhangzik a koncerteken.

Claude Debussy francia zeneszerzőre Pelléas és Mélisande című operájának bemutatásával emlékeznek.

Donald Runnicles skót karmester vezényletével fellép a Solti György által 1995-ben alapított Világzenekar a Békéért, amelyben különleges alkalmakkor a világ legjobb szimfonikus együtteseiben játszó muzsikusok zenélnek együtt. Műsorukon Beethoven 9. szimfóniája és Britten Rekviemje szerepel. A közel-keleti megbékélést a zene erejével elősegítő West-Eastern Divan Orchestra is fellép Daniel Barenboim vezényletével.

Először vesz részt a Proms-koncerteken Kirill Petrenko vezényletével a Berlini Filharmonikusok. A Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével azonban már többszörös visszatérő, idei két augusztusi koncertjükön előadják Mahler 4. szimfóniáját és Bartók, valamint Enescu egy-egy művét.

Schiff András tavaly Bach Das Wohltemperierte Klavier című művének első részét játszotta el, idén a második résszel ajándékozza meg a közönséget.

Tavaly hosszú évtizedek után először rendeztek Proms-koncertet Londonon kívül, a vidéki bemutatkozást idén folytatják, ezúttal Lincoln városába viszik el Sztravinszkij a Katona története című művét.

A rendezők szerint több mint százezer jegy árusítását kezdik meg csütörtöktől 15 font (5300 forint) alatti áron, az állóhelyek 6 fontba kerülnek.


Hasonló cikkek