Villamosok ünnepe Miskolcon

Vona Ildikó

Budapesten már létezett, a vidéki városok közül azonban Miskolc volt az első, ahol 1897. július 10-én megindult a villamosközlekedés. A 121. évforduló alkalmából most nosztalgiajáraton lehetett utazni, az MVK Zrt. telephelyén pedig ötven közlekedési dolgozó részesült elismerésben.

Annak idején, amikor a miskolci villamosközlekedés elindult, kilenc motorkocsi gördült ki a remízből. Ezek egy vágányon közlekedtek a Tiszai pályaudvar és a Verestemplom között. Kezdettől fogva nagy sikernek örvendett a villamos, ezért egy újabb pályát is kiépítettek a Búza tér és a Népkert között, majd 1910-ben meghosszabbították Hejőcsabáig, ami 1960-ig létezett. Még a XX. század elején kétvágányosították a közlekedést, és elkészült a Vasgyárig, majd a Diósgyőrig tartó útvonal. Ma már csak 1-es és 2-es számozású járatok közlekednek, de korábban volt 3-as, 4-es, sőt még 0-s villamos is. Legutóbb 2010–2012 közt került sor új villamossínek lefektetésére. A Zöld Nyíl program keretében teljes villamospálya rekonstrukció történt, az 1-es villamos vonalát Majláth városrészig meghosszabbították, és lecserélték az elöregedett gépparkot is.

Felszállás a piros bécsi villamosra

Az évfordulót idén úgy ünnepelték Miskolcon, hogy újra utazni lehetett a ma már látványosságnak számító piros bécsi és sárga Tátra villamoson. Az első Tátra 1991-ben Kassáról került a borsodi megyeszékhelyre, a bécsiek pedig a 2000-es évek elején érkeztek. Ezeket 2015-ben váltották a jelenleg közlekedő modern Škodák.

(Fotó: Vona Ildikó/ PTV)