Villamost vegyenek!

Vona Ildikó

Régi miskolci villamosokat kínál eladásra a helyi közlekedési vállalat. Európa legszebb karácsonyi járata lett az a Tátra, aminek most hét társa keresi új gazdáját.

Bécsi villamos Miskolc Fő utcáján

Magánszemélyek és cégek az egyik nagy internetes kereskedelmi portálon találhatnak a villamosokra vonatkozó információkat. Az értékesítésre kerülő Tátrák 187 állóhellyel, 48 ülőhellyel, 10 ajtóval rendelkeznek, ún. kétvégű járművek, ami azt jelenti, hogy mindkét végükről vezethetők. Így ott is használhatók, ahol nincs lehetőség megfordulni. Az eladó szerelvények között van teljesen üzemképes, de megbontott jármű is.

Tátra villamos karácsonyi díszben

Ezeket a Tátrákat még az egykori Csehszlovákiában készítették, a miskolci síneken az 1986-os gyártású modellek közlekedtek több évtizeden át. A Zöld Nyíl projekt keretében teljes pályafelújításra került sor – 2008 és 2013 között – a borsodi megyeszékhelyen, ekkor állt forgalomba az új Skoda-flotta, az addig közlekedő Tátrák és piros, bécsi villamosok pedig lekerültek a sínekről. Az ország több pontján vannak már korábbi miskolci villamosok, de a határon túl szintén hasznosítják őket. Prágában továbbra is a síneken közlekednek, viszont a Balaton Soundon büfé, Kisvárdán pedig konditerem lett egy bécsi villamosból.

“Bengáli” nosztalgiajárat

Miskolc szereti a régi járműveket, így nem minden forgalomból kivont szerelvény költözik el a városból. Két régi bécsi villamost vásárolt a Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány, ezeket átalakítják az egyik legkorszerűbb elektromos hajtásrendszerrel rendelkező, energiatárolós motorkocsikká, majd áthelyezik a normál nyomtávú villamoshálózatról a keskeny nyomtávú erdei vasúti hálózatra Tervek szerint 2020-ban kezdhetik meg az erdei vasúti szolgálatot a LÁEV 100. születésnapján.

Új Skoda villamos

Az új Skodák mellett nagyobb ünnepségek alkalmával feltűnik a síneken a miskolciak nagy kedvence, a 100-as „Bengáli”, ami nosztalgiajáratként üzemel már egy ideje. Aki pedig saját villamost szeretne magának, most vásárolhat egyet a régi Tátrák közül 12 millió forint körüli összegért.

(Fotók: Vona Ildikó/ PTV)


Vona Ildikó

Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek