Virágzik a mák Orosháza határában

Lila színben pompázik Orosháza határa a mákvirágzásnak köszönhetően. A lilás, kékes szirmok meseszerűvé varázsolják a tájat, és gyönyörű látványt nyújtanak.

 

Mákos tészta, mákos patkó, bejgli, rétes, flódni, és még sorolhatnánk tovább a finomságokat. A mák fontos kultúrnövény, amit régóta termesztenek Magyarországon.

 

 

Mák virágporát gyűjti egy méh (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

 

A mák vetésének sikere több összetevőn múlik, a legfontosabb a pontos vetés, a betakarítás, a megfelelő klíma és időjárás, valamint a gondos odafigyelés. A mák tisztítása és rostálása nagyon komoly szakértelmet igényel, egy speciális rostán kell végezni az apró mag elválasztását a héjdaraboktól. Régen ezt a folyamatot mosással oldották meg.

 

A növény főbb jellemzői

 

Szára akár 120 cm magasra is nőhet, ovális levelei gyakran fogazottak. Virágai lehetnek fehérek, vörösek, rózsaszínek vagy lilák. A mák gubója néhány centitől az ököl nagyságig terebélyesedhet. A Kárpát-medencében egynyári növény, mediterrán éghajlaton évelő. A talaj kémhatására nem érzékeny, jól tűri a szárazságot, de nedves, termékeny talajon fejlődik a legjobban. Egyes változatai dísznövények, ezeket kifejezetten kertészeti célokra nemesítették.

 

Virágzó mákföld Orosháza határában 2023. május 23-án (Fotó: MTI/ Rosta Tibor)

 

A mák fontos élelmiszer és gyógyszeripari alapanyag. Magjából mákolajat sajtolnak, melynek magas a kalcium és cink tartalma, valamint gazdag B-, E- vitaminokban; nagyon hasznos a csontritkulásban szenvedő betegek számára. A mákolaj salátákkal fogyasztható,  olykor likőrt is ízesítenek vele.

 

Kinek van mákja?

 

Magyarországon annyira népszerű növény a mák, hogy a szerencséhez kötik, hiszen még a mondás is úgy tartja: akinek  szerencséje van, annak „mákja van”.

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: Mákvirágok Orosháza határában (Fotó: MTI/ Rosta Tibor)

Kövessen minket a Facebookon is!

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek