Vizes vb-2022 – Németország is bojkottal fenyeget

Németország bojkottálja a június 18-án kezdődő és július 3-ig tartó budapesti vizes világbajnokságot, amennyiben azon indulhatnak – akár semlegesként is – orosz és fehérorosz sportolók.

     “Indulásuk még semleges zászló alatt sem jó üzenet. Közvetlenül a nemzetközi szövetséghez fordultunk, és kifejeztük ezt az álláspontunkat” – mondta a Német Úszó Szövetség elnöke, Marco Troll, aki helyteleníti, hogy a FINA – ellentétben a legtöbb sportági szövetséggel – nem zárta ki versenyeiről az oroszokat, miután országuk háborút indított Ukrajna ellen.

     Ehelyett úgy döntött, hogy – hasonlóan a háborúhoz segítséget nyújtó fehéroroszokhoz – indulhatnak a magyar fővárosban is, de a nemzeti zászlójukat nem használhatják. Nem a német szövetség az első, amely bojkottal fenyeget, ugyanis kedden Svájc jelezte, hogy nem vesz részt az eseményen, amennyiben azon indulhatnak orosz és fehérorosz sportolók.  A FINA a múlt héten azt közölte, hogy ellenzi a kollektív büntetést, és ebben a sportolói bizottság is támogatta, “meggyőző többséggel”.


Hasonló cikkek