Vizsgálat indult az építőipari anyagok drágulása miatt Romániában

Vizsgálatot indított a román Versenytanács azzal kapcsolatban, hogy Romániában és a külföldi piacokon egyaránt jelentős mértékben drágultak az építőanyagok – jelentette be szerdán a szakhatóság.

Az intézmény közleménye szerint annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány idején az építőipar jelentős mértékben segítette a gazdaságot, most ebben az ágazatban jelentős áremelkedés figyelhető meg, ami komoly piacműködési rendellenességeket idézhetnek elő.

A vizsgálat során az építőanyagok drágulásának okait vizsgálják, ugyanis a jelentős áremelkedés veszélybe sodorhatja a romániai közberuházások kivitelezését, az építkezési vállalatokat pedig megakadályozhatja abban, hogy közbeszerzési eljárásokon versenyképes ajánlatokat tegyenek – olvasható a közleményben.

Bogdan Chiritoiu, a román Versenytanács elnöke elmondta, javaslatokat fogalmaznak meg, hogy megelőzzék a drágulásnak a piaci szereplőkre és fogyasztókra kifejtett kedvezőtlen hatásait, és amennyiben a versenypiaci szabályok megszegését tapasztalják, büntető eljárásokat indítanak. A szakhatóság vezetője őszre ígérte az első következtetéseket.

Az építőanyagok drágulása a román kormányban is aggodalmat keltett, ugyanis az önkormányzatok arra panaszkodtak, hogy számos folyamatban levő közberuházás befejezése veszélybe került az építőanyagok drágulása miatt. A költségek megnövekedése miatt az önkormányzatok a kormány segítségét kérték, hogy az augusztusban tervezett költségvetés-kiigazításkor vegyék figyelembe ezt az új helyzetet, és növeljék a már megkötött szerződések értékét figyelembe véve az áremelkedéseket.

Üzlet | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek