Von der Leyen: Az EU nem ad pénzt szögesdrótra és falakra

Az Európai Unió nem ad pénzt szögesdrótra és falak építésére a migráció elleni küzdelemben – mondta Ursula von der Leyen bizottsági elnök Brüsszelben.

Az uniós csúcsot lezáró sajtótájékoztatón elhangzoptt, hogy a bizottság megvárja az Európai Bíróság ítéletét a jogállamisági mechanizmus elindításával – számolt be az Euronews.

Az Európai Unió pénzügyileg is támogatja a migráció elleni küzdelmet, azonban ezeket a forrásokat nem lehet kerítésépítésre, vagy falakra fordítani” – mondta Ursula von der Leyen Brüsszelben. „Ahogy Önök is tudják, vannak forrásaink a határok kezelésére. Ebből a személyzetet, a felszereléseket és az infrastruktúrát is lehet finanszírozni. Volt vita az úgynevezett fizikai infrastruktúráról, ahol nagyon világosan elmondtam, hogy van egy régi határvonal a bizottság és az Európai Parlament számára arról, hogy nem finanszírozunk szögesdrótot és falakat” – tette hozzá. .

A bizottság nem lép semmit a  bíróság döntéséig 

A bizottság elnöke beszélt az úgynevezett jogállamisági mechanizmusról, amellyel uniós kifizetéseket függesztenének fel Magyarország és Lengyelország esetében a jogállamiságra vonatkozó panaszok miatt.

Az Európai Bíróságnak döntenie kell Magyarország és Lengyelország kéréséről abban, hogy ez a feltételrendszer jogilag megfelelő. Megnézzük majd az ítélet eredményét és beépíthetjük ezt az iránymutatásunkba” – mondta a német politikus, majd hozzátette: „Egyetlen ügy sem vész el, hiszen január óta rögzítik a kérdéses eseteket. Intézkedéseket azonban nem hoznak a bírósági ítéletig, de az értesítési periódus elindulhat, vagyis leveleket küldhetnek az érintett kormányoknak.”

Az Európai Unió bíróságán indult perben Magyarország és Lengyelország azt kéri, állapítsák meg azt, hogy a mechanizmus jogellenesen jött létre. Ítélet azonban csak jövőre várható. Ha a mechanizmust életbe lépteik, több milliárd eurót veszíthet Magyarország és Lengyelország.

 

Forrás: Euronews


Hasonló cikkek