Kijevben lehet már a Wagner-csoport, hogy kivégezze Zelenszkijt

A brit The Times napilap írt arról, hogy már Kijevben tartózkodhat az ún. Wagner-csoport 400 zsoldosa, mégpedig azzal a céllal, hogy meggyilkolják Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és előkészítsék a terepet az orosz bábkormánynak.

A Wagner-csoport egy orosz félkatonai szervezet, egy zsoldos magánhadsereg, amely a Kreml parancsait teljesíti a világ különböző pontjain. A The Times szerint 5 héttel ezelőtt utaztak Ukrajnába Afrikából.

A Kijevbe történt megérkezésükről az ukrán vezetés szombaton értesült. Néhány órával később 36 órás kijárási tilalmat rendeltek el, hogy leleplezzék az orosz szabotőröket. A kijevi városvezetés arra is figyelmeztetett, hogy amennyiben ezt valaki megsérti – persze az óvóhelyekre vezető utat kivéve – azt a Kreml ügynökének tekinthetik és likvidálhatják.

A Wagner-csoportot Vlagyimir Putyinhoz, illetve Jevgenyij Prigozsin milliárdoshoz kötik. A Kreml a létezését is tagadja, mások szerint viszont az orosz vezetés érdekeit szolgálja a zsoldoscsapat Ukrajnában, Szíriában, Líbiában, de felkínálta szolgálatait Malinak, Nyugat-Szaharának és a Közép-Afrikai Köztársaságnak is.

Az EU tavaly decemberben szankcionálta a csoport tagjait, befagyasztotta a vagyonukat, és nem kaphatnak vízumot a tagországokba.

Forrás: parameter.sk

Fotó: TASR

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek