Washington nem riad meg Kínától

Elítélte a Fehér Ház Kína Tajvan partjai mellett végrehajtott precíziós rakétacsapásait. Peking azon hadgyakorlatának keretében lőtte ki a rakétákat, melyet azután indított, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke Tajvanra látogatott.

 

– Kína a túlreagálást választotta, és a házelnök asszony látogatását arra használta, hogy provokatív katonai akciókat hajtson végre a tajvani tengerszorosban. Nem akarunk problémát, viszont nem is riadunk meg. Folytatni fogjuk a nemzetközi jog által biztosított tengeri és légi mozgásainkat a régióban, hogy tovább támogassuk Tajvant és a szabad indiai-csendes-óceáni térséget – mondta John Kirby, az amerikai Nemzeti Biztonsági Tanács szóvivője.

 

Kirby hozzátette, Lloyd Austin védelmi miniszter elrendelte, hogy az amerikai hadihajók maradjanak a régióban, a területet ellenőrizni. A feszültség miatt Washington bizonytalan időre elhalasztotta a hétre tervezett interkontinentális ballisztikus rakéta tesztjét.

 

Nancy Pelosi

 

Nancy Pelosi pénteken kijelentette, Kína nem izolálhatja Tajvant azzal, hogy amerikai politikusok látogatását akadályozza. A házelnök ezt ázsiai útjának utolsó állomásán mondta, miután találkozott a japán miniszterelnökkel.

Forrás: euronews.com


Hasonló cikkek