Washington szankciókkal sújtott orosz oligarchákat, vállalatokat és kormányzati tisztségviselőket

Washington szankciókkal sújtott orosz oligarchákat, vállalatokat és kormányzati tisztségviselőket a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt “káros” beavatkozásra, a Krím bekebelezésére és a szíriai szerepvállalásra hivatkozva.

Az amerikai pénzügyminisztérium által bejelentett büntető intézkedések hét oligarchát, tizenkét általuk tulajdonolt vagy ellenőrzött vállalatot, állami fegyverkereskedő cégeket, egy bankot és tizenhét kormányzati tisztségviselőt érintenek.

“Az orosz kormányzat világszerte egy sor káros tevékenységet folytat, beleértve a Krím-félsziget változatlan bekebelezését és erőszak szítását Kelet-Ukrajnában, a saját polgárait bombázó Aszad-rezsim fegyverekkel történő támogatását, a nyugati demokráciák ellen irányuló felforgató tevékenységet és a számítógépes térben elkövetett kártékony tevékenységét”

– olvasható a Steve Mnuchin pénzügyminiszter által aláírt közleményben.

Az érintett oligarchák között van például Oleg Gyeripaszka alumíniumipari mágnás, vagy

Szulejman Kerimov képviselő és üzletember, akinek családjáé Oroszország legnagyobb aranykitermelő cége, a Polyus.

A szankciók – elemzők szerint – érzékenyen érinthetik az orosz gazdaság egyes ágazatait, elsősorban a pénzügyi és az energetikai szektorokat. Washington március 15-én már hozott szankciókat Moszkva ellen, részben az amerikai elnökválasztási folyamatba történt állítólagos beavatkozásra, részben pedig Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és lánya Dél-Angliában történt megmérgezésére hivatkozva, majd a Nagy-Britanniával való szolidaritás jegyében orosz diplomatákat utasított ki az Egyesült Államokból.

A szankciók bejelentése után nem sokkal a Fehér Ház közleményt adott ki “Donald Trump elnök ellenáll Oroszország kártékony tevékenységének” címmel. Közleményben dicsérte a szankciókat Marco Rubio, floridai republikánus szenátor, aki leszögezte: “ezek az új szankciók egyértelmű üzenetet küldenek a Vlagyimir

Putyinnak arról, hogy Ukrajna jogtalan megszállása, az Aszad-rezsim háborús bűncselekményeinek támogatása, a nyugati demokráciák aláásására irányuló kísérletek és a rosszindulatú kibertámadások további komoly következményekkel járnak a számára és az őt támogatóknak”.

A Politico című lap közben feltérképezte, hogy kik is azok az orosz oligarchák, akiket a péntek reggel bejelentett szankciók sújtanak. “Putyin belső köreit” érintik a büntető szankciók – állapította meg a lap. Oleg Gyeripaszka milliárdosról például megemlítette, hogy ő az, aki kapcsolatban állt

Paul Manafort lobbistával és tanácsadóval, Donald Trump elnökválasztási kampányának első menedzserével. Szulejman Kerimovot a Politico az orosz elnök egyik legfontosabb tanácsadójaként azonosította, Viktor Vekszelbergről pedig megemlítette, hogy jelen volt Donald Trump elnöki beiktatásán Washingtonban. Vekszelberget egyébként a Forbes magazin Oroszország kilencedik leggazdagabb embereként rangsorolta.

 A Politico kiemelte még Kirill Samalovot, aki 2013-ban feleségül vette Putyin lányát, valamint Alekszandr Torsint, az Orosz Föderáció jegybankjának kormányzó-helyettesét, aki ellen vizsgálat folyik az Egyesült Államokban, mert a gyanú szerint pénzt adott az Amerikai Országos Fegyver Szövetségnek, hogy így támogassa közvetve Donald Trump választási kampányát.

Az amerikai sajtó az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva jelentette, hogy a washingtoni orosz nagykövetség álláspontja szerint az új szankciók  elrendelése  súlyos hiba, az újabb lépést jelent az üzleti élet és a világgazdaság szabadságának lerombolása felé.


Hasonló cikkek