Washington továbbra is maximális nyomást gyakorol Iránra

Washington továbbra is “maximális nyomást” gyakorol Iránra – hangsúlyozta Mike Pence amerikai alelnök a Christians United for Israel (Keresztények Egységesen Izraelért) nevű cionista keresztény szervezet tanácskozásán hétfőn.

“Iránnak nem szabad összetévesztenie az amerikai visszafogottságot az amerikai eltökéltség hiányával” – fogalmazott Pence a washingtoni konferencián. Leszögezte, hogy az Egyesült Államok és hadereje felkészült az amerikai érdekek és amerikai állampolgárok védelmére a térségben.     “Továbbra is nyomást gyakorolunk az iráni gazdaságra” – hangsúlyozta, és megismételte az ismert kormányzati álláspontot, miszerint az Egyesült Államok elkötelezett annak biztosítására, hogy Teherán ne tehessen szert atomfegyverre. Pence a 2015-ben kötött többhatalmi iráni atomalkut – amelyet Washington 2018 tavaszán egyoldalúan felmondott – “katasztrofálisnak” minősítette.     Az amerikai alelnök ugyanakkor leszögezte, hogy az amerikai kormány nem akar háborút Iránnal.

“Tárgyalni akarunk, figyelni akarunk, de Amerika nem fog meghátrálni” – mondta.

A Christians United for Israel az Egyesült Államok legnagyobb Izrael-barát keresztény szervezete. 1992-ben alapította John Hagee texasi baptista tiszteletes.
John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó szintén megerősítette, hogy az Egyesült Államok folytatja a maximális nyomásgyakorlás politikáját, míg Teherán fel nem hagy atomprogramjával.
A Fehér Ház hétfőn délután bejelentette: Donald Trump elnök telefonon egyeztetett Emmanuel Macron francia államfővel az iráni atomprogramról. “Megvitatták azokat az erőfeszítéseket, amelyek azt hivatottak biztosítani, hogy Irán ne tehessen szert atomfegyverre és véget vessenek Irán destabilizáló politikájának a Közel-Keleten” – fogalmazott az amerikai elnöki hivatal közleménye.

Az Elysée-palota (a francia elnöki hivatal) hétfőn jelentette be, hogy Macron elnök diplomáciai tanácsadója, Emmanuel Bonne kedden és szerdán Teheránban tárgyal az Irán körüli feszültség enyhítéséről.
Macron szombaton közölte, hogy július 15-ig szeretné feltérképezni, milyenek a feltételek a párbeszéd folytatásához az iráni atomprogramról.

 


Hasonló cikkek