Weber: ideje, hogy az ET napirendre vegye a magyar és lengyel 7-es cikkes eljárás ügyét

Bevándorláspárti fokozatra kapcsolt Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje. Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén Weber arra szólította fel Donald Tuskot, az Európai Tanács (ET) elnökét, hogy mielőbb vitassák meg Magyarország és Lengyelországi „jogállamisági” ügyet az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő testületben.

Mint mondta: a miniszterek tanácsában hónapok óta húzódik a hetes cikkely szerinti eljárás, de a tagállami vezetők még nem igazán foglalkoztak a kérdéssel az EU csúcstalálkozóin, ami szerinte sajnálatos. Weber emlékeztetett arra is, hogy tavaly szeptemberben, az EP-ben a Néppárt tagjainak többsége is támogatta a magyar jogállamisági helyzetről szóló európai parlamenti különjelentést, Judith Sargentini hazugsággyűjteményét.

Az a baj, hogy nincs gyors eredmény

Manfred Weber – pártja, a CDU/CSU a migránskvóta és a nyílt társadalom mellett tett hitet – felszólalásában arra panaszkodott, hogy az uniós atombomba nem vezet gyors eredményekre, ezért kötelező jellegű jogállamisági mechanizmus létrehozására van szükség, amely „független módon”, „automatikusan” és „rendszeresen” értékelné az EU tagállamait.

Amennyiben ez a bizottság jogállami sérelmeket talál, a tagállamokat szankciókkal büntethetnék – tette hozzá.

Mit ad Isten, múlt héten épp a hazugsággyűjteményt jegyző bevándorláspárti Judith Sargentini, és Soros György jobbkeze, Frans Timmermans panaszkodott amiatt, hogy még mindig nincs előrelépés az ügyben. Manfred Weber most ebbe a sorba állt be. Néppártiként.

A magyar eljárást az EP kezdeményezte szeptember 12-én az ún. Sargentini-jelentés elfogadásával. Az ügy innen a tagállamok kormányait tömörítő testülethez került, de hivatalos meghallgatás még nem volt. Ez a testület négyötödös többséggel dönthet majd arról, hogy szerintük valóban fennáll-e a veszélye a közös uniós értékek sérülésének Magyarországon. Az eljárás alapvetően akkor kerül csak az ET elé, amennyiben ezt megállapítják a szakminiszterek. Az ET-ben egyöntetű támogatás kellene ahhoz, hogy az adott tagállam szavazati jogát felfüggesszék.

 


Hasonló cikkek