Zaklatási ügyek – Visszatér a The New York Times szerkesztőségébe a zaklatással megvádolt újságíró

Avatar

Visszatér a The New York Times szerkesztőségébe a november végén szexuális zaklatások vádja miatt felfüggesztett sztárújságíró, Glenn Thrush.

A hírt a szerkesztőség vezetője, Dean Baquet jelentette be, aki a Politico című lap birtokába jutott belső körlevélben tudatta: a szexuális zaklatások ügyében indult vizsgálat nyomán a lapvezetés arra a következtetésre jutott, hogy Thrusht nem bocsátják el, de két hónapra felfüggesztik. A körlevélből nem derült ki, hogy a felfüggesztés időtartama mikor jár le.
Glenn Thrush 2016 végén a Politico című laptól érkezett a The New York Timeshoz, ahol fehér házi tudósító lett. November 20-án, a Vox című hírportál közölte Laura McGann újságírónő cikkét, aki arról írt, hogy Thrush öt évvel korábban egy presszóban engedély nélkül a combjára tette a kezét és átölelte őt. Ezt követően három másik nő hasonló tapasztalatokról számolt be a portálnak, mire november végén a The New York Times felfüggesztette az újságírót és megindította a vizsgálatot. Thrush bocsánatot kért és alkoholfüggőségére hivatkozott, majd december elején jelentkezett is alkoholelvonó kúrára.
A vizsgálat során – a Vanity Fair című magazin tudósítása szerint – a The New York Times vezetői többtucatnyi embert kérdeztek ki, majd a lapvezetés leszögezte, hogy az 50 éves újságíró

“oly módon viselkedett, amellyel nem értünk egyet és amelyet nem bocsáthatunk meg”. Dean Baquet ugyanakkor hangsúlyozta: Glenn Thrush nem érdemli meg, hogy ezért elbocsássák, viszont részt kell vennie egy olyan terápián, amely “segít javítani a magatartásbeli problémákon”.

Glenn Thrush az MSNBC televíziónak is dolgozott, ahol szintén felfüggesztették, a televízió azonban egyelőre nem kívánta kommentálni a fejleményeket.


Hasonló cikkek