Zaklatott alakuló ülés – kivonultak a magyar képviselők

Formabontóra sikeredett a Kárpátaljai Megyei Tanács december 7-i alakuló ülése. A kárpátaljai magyarságot ért brutális hatósági fellépés ellen tiltakozva, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviselői elhagyták a termet.

A megyei tanács magyar frakciója egyhangúlag elítéli a körülöttünk kialakult helyzetet, ezért mandátumaink felvétele után nem vettünk részt a megyei tanács elnökének megválasztásában, tiltakozásul elhagytuk a termet” – foglalta össze a KISZó-nak a történteket Péter Csaba, a frakció UMDSZ-es tagja.

A megyei önkormányzat új elnöke Olekszij Petrov lett, aki eddig a megye kormányzójaként tevékenykeett. A Nép Szolgája politikusa 37 támogatói voksot kapott. A mukachevo.net értesülése szerint Petrovot a Ridne Zakarpattya 12, a Nép Szolgája 11, a Batyivscsina 7, az Európai Szolidaritás 5 és az Ellenzéki Platform – az Életért 2 képviselője támogatta. Ebben az a furcsa, hogy a Julija Timosenko volt miniszterelnök vezette Batykivscsina, a korábbi államfő nevével fémjelzett Európai Szolidaritás, valamint az oroszbarátnak titulált Ellenzéki Platform – az Életért az ukrán parlamentben az ellenzék sorait gyarapítja. A fentebbiek tudatában indokoltnak tűnik a mukachevo.net által megfogalmazott kérdés: Porosenko, Timosenko, Zelenszkij – természetes e az ilyen szövetség?

Az ukrán hírportál úgy tudja, hogy a megyei tanács két elnökhelyettese Denisz Man (Európai Szolidaritás) és Andrij Seketa (Batykivscsina) lett. Előbbi 37, utóbbi 41 voksot kapott.

Az alakuló ülésen a 64 mandátumot szerzett képviselőből 62 jelent meg.


Hasonló cikkek