Záportározó épül Bonyhádon

Kétszázharmincmillió forintos beruházással új záportározó, zsiliprendszer és vízelvezető épül 2020 nyaráig Bonyhádon a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával – közölte a Tolna Megyei Önkormányzat az MTI-vel.

A fejlesztéssel a Tolna megyei városban javul a Völgység-patak és a meglévő vizes árkok elvezető képessége – írták.

A munkák eredményeként a település meglévő, 56 ezer köbméteres tározójának kotrásával és az új záportározó építésével 99 ezer köbméternyi csapadékvíz lesz felfogható. A meglévő, jó állapotú zsilip megmarad, de az új tározótér leürítéséhez új mederzár épül.

A tározó mellett a dr. Kolta László utcától a Völgység-patakig új, föld alatti csapadékvíz-elvezetőt építenek, amely tehermentesíti a Fáy lakótelep és Perczel-kert vízelvezető rendszereit.
A közlemény szerint a fejlesztésnek köszönhetően a jövőben nem okoznak gondot a rendkívüli áradások, felhőszakadások Bonyhádon, amelyek – egy önkormányzati felmérés alapján – 17,895 milliárd forintnyi értéket veszélyeztettek. Védve lesznek az elöntésektől a környező ipari, a mezőgazdaság területek, és a felgyülemlő víz nem kerül vissza a városi csatornahálózatba.
Az infrastrukturális beruházás a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásával valósul meg.

 


Hasonló cikkek