ZÁRÓRA-ellenzéki miniszterelnök-jelölti vita

A kezdetek – Előzetes egyeztető tárgyalások

Több alkalommal a barátságos jelzőket nélkülöző ellenzéki hatpárti egyeztető tárgyalások után a 2022-es választásokon induló ellenzéki pártok pártközi megállapodások legfontosabb végeredménye, amiben egyetértettek, hogy az egységes cél a NER elutasítása.

Az aspiránsok

ellenzeki_miniszterelnok_jeloltek

A hazai politikai gyakorlatban újszerű megoldással rukkolt elő a hatpárti „ellenzéki szövetség” – Közös Ellenzék. Egységes véleményük szerint az új magyar demokrácia megteremtésének első lépéseként az ellenzéki előválasztás intézményének a létrehozása és beemelése a hazai belpolitikába.

Az előválasztás lebonyolításában való részvételre rövid hezitálás után felkérték a professzionális lebonyolítás továbbá a legnagyobb a magasabb részvétel biztosításának érdekében a Magyar György ügyvéd vezette Civil Választási Bizottságot is.

Ilyen előzmények, a bonyolítás során keletkezett technikai hibák,  a vita hevében sértődések olykor tartalmas néha személyeskedő vagdalkozások után érkezett el a feszült várakozással várt mai nap.

A végső győzelmet illetően, mind a kettő állva maradt jelölt bízik a győzelmében. Dobrev Klára szerint “bárki is nyer, az lesz a legfontosabb feladata, hogy begyógyítsa a kampány alatt ejtett sebeket”.

Márki-Zay Péter diplomatikusan fogalmazott az egyik televíziós társaságnak adott interjúban – 30 év gyűlölködését kell végre magunk mögött hagyni.

A 662.000 szavazat összeszámolása és az adatok véglegesítése után a megmérettetés (előválasztás) győztese A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje Márki-Zay Péter.

A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint a DK-s Dobrev Klára gratulált Márki-Zay Péternek, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének az ellenzéki előválasztáson elért sikeréhez.

Az EP-képviselő, aki a Demokratikus Koalíció színeiben miniszterelnök-jelöltként indult az előválasztáson, vasárnap esti, online is közvetített sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: vasárnap estétől kezdve Márki-Zay Péter a hatpárti ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje. Hozzátette, -amikor telefonon gratulált, akkor támogatásáról biztosította a kormányfőjelöltet.

Az EP-képviselő kijelentette, “büszke arra, hogy a DK egyetlen tagja és politikusa sem felejtette el egy pillanatra sem, hogy pártjuk baloldali és progresszív, ezért az ellenzéki összefogásban továbbra is a baloldali szavazók hangját fogják képviselni“.

 

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán


Hasonló cikkek