ZÁRVA! – Szindbád nem utazik többé

Bezárt a Vendelin Miskolcon. Az étterem vendégei utoljára kóstolhatták Krúdy hőse, Szindbád kedvenc ételeit július 3-án.

Nyúlpörkölt vajas galuskával, fácán gesztenyével töltve, táfelspicc, kakashere, és még sorolhatnánk tovább az étlapon szereplő finomságokat. A helyet Szabó Csaba álmodta meg, aki nagy Krúdy- és Szindbád-rajongó volt. Elhatározta, olyan éttermet alakít ki Miskolc belvárosában, amilyen Huszárik Zoltán 1971-es filmjében van, ahol Szindbád (és megformálója Latinovits Zoltán) evett. Vendelin a pincér, aki miközben felszolgálta a fogásokat, hallgatta a címszereplő történeteit. Róla kapta nevét a miskolci étterem.

 

Vendelin étterem Miskolc (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHirnök)

 

De kicsoda Szindbád? Életművész? Időutazó? Nem tudni, az viszont biztos, hogy ez a sehol nyugtot nem találó, örök utazó a gasztronómia nagy szakértője. Latinovits alakítása mellett Huszárik Zoltán filmjének különlegességét az evés kultikus, művészi megjelenítése adja. Enni mindenkinek kell, hiszen étel nélkül nem élne, azonban a táplálkozás mindennapi gyakorlata itt kellemes rítusként jelenik meg. Szindbád vándorlásai során felidéz helyeket, emlékeket, régi szerelmeket, és miközben mesél, finomabbnál finomabb ételeket fogyaszt.

Miskolc sétálóutcáján, a Vendelin étteremben minden olyan ínyencség megtalálható volt, amit a filmben Szindbádnak felszolgálnak. Az elegáns helyet megalkotó Szabó Csaba 2021 augusztusában elhunyt, három fiára hagyva az éttermet. A Szabó-fiúk szerették volna továbbszőni édesapjuk álmát. Megpróbáltak új vendégeket bevonzani, ezért nagyobb hangsúlyt fektettek a közösségi hálón való részvételre, igyekeztek a menüvel kapcsolatos szemléletet megújítani. Szindbád ételei továbbra is dominánsak voltak az étlapon, de mellette új italok is megjelentek.

 

Vendégre várva  (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHirnök)

 

Szabó Dávid, az étterem vezetője korábban, egy helyi lapnak adott interjújában úgy fogalmazott a bevezetett változások kapcsán, hogy ezek révén az étterem még inkább megidézi Szindbád korát, a Monarchia korát. Az ételek gerincét továbbra is a magyaros gasztrokultúra adta, de már törekedtek egyfajta átmenet kialakítására a bisztró és a klasszikus vendéglős fogások között.

Vendégeik közül sokan a régi fogásokat keresték, a régi Vendelint. Visszatérő látogatóik mellett azonban nem sikerült az újdonságok iránt fogékony új vendégkört olyan mértékben kialakítani, mint azt szerették volna. A nehézségeket tovább súlyosbította az inflációs helyzet, az elszálló élelmiszer- és energiaárak. Sok mentőintézkedés előzte meg a végső döntést, de nem maradt más lehetőségük az örökösöknek, mint bezárni az éttermet.

 – Szeretnénk egyszer újranyitni a Vendelint, de majdnem biztos, hogy az nem Miskolcon lesz – felelte Szabó Dávid  a Pannon Hírnök kérdésére.

 

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek