Keresés
Close this search box.

Bezárt a Vendelin Miskolcon. Az étterem vendégei utoljára kóstolhatták Krúdy hőse, Szindbád kedvenc ételeit július 3-án.

Nyúlpörkölt vajas galuskával, fácán gesztenyével töltve, táfelspicc, kakashere, és még sorolhatnánk tovább az étlapon szereplő finomságokat. A helyet Szabó Csaba álmodta meg, aki nagy Krúdy- és Szindbád-rajongó volt. Elhatározta, olyan éttermet alakít ki Miskolc belvárosában, amilyen Huszárik Zoltán 1971-es filmjében van, ahol Szindbád (és megformálója Latinovits Zoltán) evett. Vendelin a pincér, aki miközben felszolgálta a fogásokat, hallgatta a címszereplő történeteit. Róla kapta nevét a miskolci étterem.

 

Vendelin étterem Miskolc 

 

De kicsoda Szindbád? Életművész? Időutazó? Nem tudni, az viszont biztos, hogy ez a sehol nyugtot nem találó, örök utazó a gasztronómia nagy szakértője. Latinovits alakítása mellett Huszárik Zoltán filmjének különlegességét az evés kultikus, művészi megjelenítése adja. Enni mindenkinek kell, hiszen étel nélkül nem élne, azonban a táplálkozás mindennapi gyakorlata itt kellemes rítusként jelenik meg. Szindbád vándorlásai során felidéz helyeket, emlékeket, régi szerelmeket, és miközben mesél, finomabbnál finomabb ételeket fogyaszt.

Miskolc sétálóutcáján, a Vendelin étteremben minden olyan ínyencség megtalálható volt, amit a filmben Szindbádnak felszolgálnak. Az elegáns helyet megalkotó Szabó Csaba 2021 augusztusában elhunyt, három fiára hagyva az éttermet. A Szabó-fiúk szerették volna továbbszőni édesapjuk álmát. Megpróbáltak új vendégeket bevonzani, ezért nagyobb hangsúlyt fektettek a közösségi hálón való részvételre, igyekeztek a menüvel kapcsolatos szemléletet megújítani. Szindbád ételei továbbra is dominánsak voltak az étlapon, de mellette új italok is megjelentek.

 

Vendégre várva 

Szabó Dávid, az étterem vezetője korábban, egy helyi lapnak adott interjújában úgy fogalmazott a bevezetett változások kapcsán, hogy ezek révén az étterem még inkább megidézi Szindbád korát, a Monarchia korát. Az ételek gerincét továbbra is a magyaros gasztrokultúra adta, de már törekedtek egyfajta átmenet kialakítására a bisztró és a klasszikus vendéglős fogások között.

Vendégeik közül sokan a régi fogásokat keresték, a régi Vendelint. Visszatérő látogatóik mellett azonban nem sikerült az újdonságok iránt fogékony új vendégkört olyan mértékben kialakítani, mint azt szerették volna. A nehézségeket tovább súlyosbította az inflációs helyzet, az elszálló élelmiszer- és energiaárak. Sok mentőintézkedés előzte meg a végső döntést, de nem maradt más lehetőségük az örökösöknek, mint bezárni az éttermet.

 – Szeretnénk egyszer újranyitni a Vendelint, de majdnem biztos, hogy az nem Miskolcon lesz – felelte Szabó Dávid  a Pannon Hírnök kérdésére.

(Fotók:: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

Picture of Vona Ildikó
Vona Ildikó
Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.
MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek