Zelenszkij alkalmatlannak tartja a kijevi főpolgármestert, Klicskot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök több ízben is bírálta a kijevi vezetést, amiért az nem volt képes gyorsan helyreállítani az oroszok által lebombázott elektromos hálózatot. Így több millió ember maradt hosszabb-rövidebb ideig áram nélkül.

Zelenszkij azt is nehezményezte, hogy a fővárosban nem állítottak fel elegendő úgynevezett ,,legyőzhetetlen pontot”. Ezeken az állomásokon a nap 24 órájában államilag biztosítanak fűtést, áramot, elsősegélycsomagot és ivóvizet, hogy mindenki fel tudja tölteni magát és elektronikai eszközeit.

 

 

,,Nevetséges” ilyen nehéz helyzetben politikai csatározásba bocsátkozni

 

Klicsko a Telegramon azt írta, hogy több száz ilyen központ és vészhelyzeti generátor működik. Szerinte ,,nevetséges” egy ilyen nehéz helyzetben politikai csatározásba bocsátkozni. Mégis visszavágott, és izléstelennek nevezte, hogy a kormány kamu fotókkal próbálja bizonygatni nemzetközi partnerei számára, hogy a polgármester alkalmatlan a főváros vezetésére.

Volodimir Zelenszkij legutóbb pénteken szállt bele nyilvánosan politikai ellenfelébe, szokásos esti videóüzenete során. Akkor azt mondta, hogy ,,Klicsko nem tett eleget az ostromlott lakosok megsegítéséért.” Majd így zárta beszédét:

 

Zelenszkij: ,,Finoman szólva is több munkára lenne szükség.”

 

Az oroszok egy hónapja szisztematikusan támadják az ukrán infrastruktúrát. Elektromos elosztóállomásokat, víztározókat és vasútvonalakat semmisítenek meg, hogy így tegyék elviselhetetlenebbé az életet minden ukrán számára. Ősszel még nem okozott gondot néhány áramkimaradás, de a tél beálltával létfontosságú, hogy működjenek a közüzemi szolgáltatások. Éppen ezért több tucat mérnök éjt nappallá téve dolgozott a térdig érő hóban, hogy újra lehessen fűteni a lakásokban.

Ők múlt hétvégére jártak sikerrel, és Vitalij Klicsko vasárnap már arról számolhatott be, hogy a fővárosi lakóépületeknek a 90 százalékát el tudják látni távhővel. Kijevben a fogyasztóknak azonban még mindig csaknem a 25 százaléka van áram nélkül, ami azonban így is javulás a pénteki mintegy 50 százalékhoz képest. Az ukrán polgármester eldicsekedett azzal is, hogy a vízellátást teljesen helyreállították. Így alaptalannak tűnnek Volodimir Zelenszkij elnök bírálatai.

 

A háború kezdete óta 150 kijevi civil vesztette életét, köztük négy gyermek

 

A főpolgármester egy hétfői brüsszeli fórumon online tartott beszédet, és sorra vette a veszteségeket. Elmondta, hogy a háború februári kezdete óta 150 kijevi civil vesztette életét, köztük négy gyermek.

Az ukrán főváros vezetője kiemelte, hogy mostanáig 678 kijevi létesítmény rongálódott vagy semmisült meg teljesen az orosz bombázások és rakétacsapások következtében. “Ebből több mint 350 lakóépület, 77 oktatási intézmény, 80 kommunális és 25 közlekedési infrastrukturális létesítmény, valamint 26 egészségügyi intézmény” – sorolta.

 

,,A legrosszabb esetben sem fogják Kijevet teljesen kiüríteni.”

 

Klicsko ugyanakkor leszögezte, hogy ,,a legrosszabb esetben sem fogják Kijevet teljesen kiüríteni.” – fogalmazott. ,,Nem zárom ki a legrosszabb forgatókönyvet, de nem lesz teljes evakuálás, talán részleges, de ezt nem nevezném evakuálásnak.”

A legrosszabb forgatókönyv szerint a betegeket, időseket, nőket és gyerekeket költöztetnék át olyan külső kerületekbe, ahol még zavartalanul működnek a létfontosságú szolgáltatások.

 

Forrás: hu.euronews.com

 

Nyitókép: Vitalij Klicsko Kijev polgármestere

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek