Zelenszkij az elfogadott nyelvtörvény felülvizsgálatát ígéri

Az elfogadott nyelvtörvény felülvizsgálatát ígéri az április 21-i ukrán elnökválasztás nyertese. Volodimir Zelenszkij Facebook-os oldalán közölte: beiktatását követően megvizsgálja, hogy a törvény megfelel-e Ukrajna Alkotmányának, továbbá, hogy az országban élő állampolgárok mindegyikének érdekeit szolgálja-e.

Szavai szerint korai lenne a törvény következményeiről beszélni, amíg nem hozzák nyilvánosságra annak végleges szövegét. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a tervezet a politikai retorika túszává vált, és anélkül fogadták el, hogy széleskörű nyílt vitára bocsájtották volna. Az első olvasatban elfogadott tervezethez érkező 2000 módosítási indítvány is azt mutatta, hogy még a Legfelsőbb Tanácson belül sincs egyetértés a témát illetően.

– Az elnöki posztba történő kinevezésemet követően alaposan megvizsgáljuk a törvényt, hogy az megfeleljen minden ukrán állampolgár alkotmányos jogainak és érdekeinek. Az elemzés eredményeinek figyelembevételével, a lakosok érdekeit szem előtt tartva hozom meg a döntésemet Ukrajna elnökeként – írta.

Zelenszkij kihangsúlyozta álláspontját: az államnak pozitív példákat felmutatva, ösztönözően kell tennie az ukrán nyelv fejlődéséért, nem pedig tilalmak és büntetések útján.

Forrás: Kárpátalja.ma


Hasonló cikkek