Zelenszkij: az Európai Unió fenntartja az Oroszország elleni szankciókat

Az Európai Unió a jövőben is támogatni fogja Ukrajnát, és fenntartja az Oroszországgal szemben a Krím félsziget önkényes elcsatolása és a Donyec-medencei agresszió miatt kiszabott szankciókat

– erről biztosították ukrán tárgyalópartnereiket az EU vezetői hétfőn a Kijevben tartott EU-ukrán csúcstalálkozón.

Mint Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a csúcs után Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tartott sajtótájékoztatón elmondta, “a szankciók politikája az utolsó civilizált eszköz” a béke elérése érdekében. Örömét fejezte ki, hogy ebben a kérdésben az EU álláspontja határozott és változatlan. Hangsúlyozta, hogy a büntetőintézkedéseket mindaddig fenn kell tartani, amíg Oroszország teljes mértékben végre nem hajtja a minszki egyezményekben vállalt kötelezettségeit, és helyre nem áll Ukrajna szuverenitása és területi épsége.

A szakadár Donyec-medencei területek gazdasági blokádját Zelenszkij szavai szerint Ukrajna csak azután oldhatja fel, ha a törvénytelenül államosított vállalatokat visszaadják tulajdonosaiknak.

Donald Tusk emlékeztetett arra, hogy mindössze néhány nappal ezelőtt hosszabbította meg az unió hat hónappal a szankciókat Oroszországgal szemben a Krím elcsatolása miatt. Biztosított afelől, hogy az EU a jövőben sem ismeri el legitimnek a Krím Oroszország általi annektálását.

Felszólította Oroszországot, hogy engedje szabadon Oleh Szencov ukrán filmrendezőt, továbbá valamennyi, a területén és a Krímben törvénytelenül fogva tartott ukránt.

A Jevropejszka Pravda ukrán hírportál tudósítása szerint az EU-ukrán-csúcstalálkozó végeztével nyilatkozatot adtak ki, amelynek értelmében az unió továbbra is kész kölcsönökkel támogatni Ukrajnát, de ehhez bizonyos feltételeket szabott Kijevnek.

Zelenszkij a sajtótájékoztatón köszönetet mondott azért, hogy az EU kész folyósítani Ukrajnának a makroszintű pénzügyi támogatási program második, 500 millió eurós részletét, amint Kijev teljesíti a meghatározott feltételeket.

A hírportál szerint a szerződésbe foglalt és még nem teljesített feltételek között van egyebek mellett a pénzmosás elleni törvény elfogadása, egy középtávú terv elkészítése a vám- és adóhivatal reformjáról, valamint az elektronikus vagyonnyilatkozatok valóban hatékony ellenőrzésének megoldása.

Az UNIAN ukrán hírügynökség tudósítása szerint a csúcs keretében öt kétoldalú megállapodást írt alá Johannes Hahn, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős biztosa Sztepan Kubiv gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszterelnök-helyettessel, illetve Hennagyij Zubko regionális ügyekben illetékes miniszterelnök-helyettessel különböző fejlesztési programok finanszírozásáról. Ezek között született egy megállapodás, amelynek értelmében az EU további 10 millió eurót különít el Donyec-medencei fejlesztések támogatására.


Hasonló cikkek